„Cardinalul Karl Lehmann, Arhiepiscop emerit de Mainz si unul dintre cei mai cunoscuti lideri ai Bisericii Catolice din Germania, cunoscut pentru activitatea sa ecumenica, a murit duminica dimineata, la vârsta de 81 de ani. Într-o declaratie de presa, presedintele Conferintei Episcopale Germane, Cardinalul Reinhard Marx, a spus ca „Biserica din Germania se închina cu smerenie în fata unei personalitati care a influentat la nivel mondial Biserica Catolica”. A laudat numeroasele realizari si contributii ale predecesorului sau, care a muncit neobosit pentru a construi punti de întelegere, reconciliere si dialog.

Dupa retragerea din fruntea Diecezei de Mainz, în 2016, Cardinalul Lehmann a suferit anul trecut un atac cerebral, iar sanatatea lui s-a deteriorat tot mai mult de atunci. Angela Merkel, cancelarul german, s-a declarat întristata de vestea mortii prelatului, exprimând recunostinta „pentru conversatiile si întâlnirile bune de-a lungul anilor”. L-a descris ca „un exceptional de priceput mediator, între catolicii germani si Roma, în spiritul miscarii ecumenice dintre Bisericile crestine, dar si între crestini si membrii altor religii”.

Nascut în Sigmaringen, Germania, pe 6 mai 1936, Cardinalul Lehmann a jucat un rol cheie în progresul dialogului dintre catolici si luterani si evanghelici. Cu 20 de ani la conducerea Conferintei Episcopale Germane, este considerat a fi fost unul dintre cei mai influenti lideri ai Bisericii din aceasta tara. Dupa terminarea seminarului, a fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Freiburg, pe 10 octombrie 1963, obtinând apoi doctorate atât în filosofie cât si teologie, la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma. Timp de trei ani, între 1964 si 1967, a fost asistent al pr. Karl Rahner, la Universitatea din Münster. A absolvit Universitatea Gregoriana în 1967, de atunci asistându-l pe pr. Rahner la catedra de dogmatica si de istorie a dogmaticii. Tezele de doctorat au fost pe teme legate de învierea lui Cristos, respectiv revelatia divina. A predat teologie dogmatica la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz.

În 1969 a devenit membru al Comitetului Central al Catolicilor Germani si al comitetului de lucru Jaeger-Stählin al teologilor evanghelici si luterani. În 1975 a fost numit consultant stiintific pentru partea catolica a comitetului de lucru, iar din 1989 a devenit presedintele acestuia. A predat apoi la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, iar timp de 10 ani, între 1974 si 1984, a fost membru al Comisiei Teologice Internationale. S-a ocupat de documentele Sinodului comun al Diecezelor din Republica Federala Germana, desfasurat între 1971 si 1975 la Würzburg.

În iunie 1983 a fost numit Episcop de Mainz, primind consacrarea episcopala în octombrie. Dupa un an a devenit membru în cercul de dialog dintre reprezentantii Conferintei Episcopale Germane si cei ai Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania. Între 1986 si 1988 a fost membru, apoi presedinte al dialogului luterano-catolic dintre Federatia Mondiala Luterana si Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor. Cardinalul a fost ales presedintele Conferintei Episcopale Germane în 1987, fiind reconfirmat în 1993, 1999 si 2005. Între 1988 si 1998 a fost membru al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.

A participat la Conclavul din 2005 ce l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, precum si la Conclavul din 2013 ce l-a ales pe Papa Francisc, zvonurile spunând ca a fost printre cei care au împins la alegerea lui Bergoglio. A primit însemnele purpurii de la Papa Ioan Paul al II-lea, în 2001.

Sursa:http://www.catholica.ro