„Sub moto-ul “Pe drum, vestiti cu bucurie ca Împaratia Cerurilor s-a apropiat”, peste 600 de tineri din Eparhia de Oradea s-au întâlnit cu PS Virgil Bercea la Simleu Silvaniei sâmbata, 12 octombrie 2013.
Veniti din toate protopopiatele Eparhiei de Oradea tinerii, plini de entuziasm, au dat marturie, fiind misionari în lume, precum a fost si tema întâlnirii, în primul rând prin procesiunea ce s-a facut pe strazile orasului Simleu Silvaniei. Sfânta Liturghie arhiereasca s-a celebrat în Biserica Sfânta Treime din Simleu.
La finalul Sfintei Liturghii tinerii împreuna cu preotii prezenti si cu PS Virgil au urmarit un scurt video despre Zilele mondiale ale tineretului si întâlnirea tinerilor cu Papa Francisc la Rio de Janeiro în Brazilia, în luna iulie a acestui an. Dupa acest moment, în cadru festiv, a avut loc predarea Crucii pelerine a întâlnirilor eparhiale Protopopiatului de Carei care, anul viitor, va gazdui urmatoarea întâlnire a tinerilor.
Au urmat apoi grupurile de discutii în curtea bisericii. Dupa Sfânta Liturghie a urmat prânzul oferit de comunitatile din Protopopiatul Simleului iar apoi tinerii s-au îndreptat spre Sala de sport Grupului Scolar Iuliu Maniu, unde s-a desfasurat ultima parte a întâlnirii în care PS Virgil a raspuns unor întrebari adresate de catre tinerii prezenti moment urmat de programul artistic.
Referindu-se la Evanghelia zilei care a prezentat pilda fiului risipitor, în predica tinuta, PS Virgil a subliniat importanta trairii unei vieti crestine autentice, cu valori, chiar daca la vârsta tineretii multe lucruri sunt greu de acceptat. Preasfintitul i-a îndemnat pe tineri sa cultive valori precum prietenia adevarata – nu neaparat pe cea virtuala, sa dea importanta persoanelor din viata lor, mai ales a parintilor care, chiar daca uneori tinerii sunt fiii risipitori într-un anume fel, ei nu înceteaza a-si iubi copiii si a-l lua de exemplu pe tatal milostiv care-l primeste pe copilul sau cu bratele deschise. În acelasi timp a prezentat tinerilor doua modele de viata crestina si anume pe PS Ioan Suciu si pe Fericitul Vladimir Ghika.