„Anul Credintei, o „initiativa providentiala” pentru „a redescoperi frumusetea credintei”: cu aceste cuvinte Papa Francisc a celebrat Sf. Liturghie solemna, duminica, în Piata San Pietro, prin care a încheiat Anul Credintei, în ziua în care Biserica sarbatoreste solemnitatea „Cristos, Regele Universului”. Au luat parte circa 60 de mii de credinciosi de pe toate continentele. În cadrul evenimentului religios mai multi reprezentanti ai Bisericii si societatii au primit de la Sfântul Parinte exhortatia sa apostolica „Evangelii gaudium” – „Bucuria Evangheliei”. Celebrarea euharistica a fost precedata de o colecta baneasca, realizata între credinciosii din Piata Sf. Petru, destinata victimelor taifunului din Filipine. De semnalat, de asemenea, o alta noutate de mare semnificatie: expunerea publica a urnei cu relicvele atribuite Sfântului Apostol Petru, pastrate de obicei în capela apartamentului pontifical.

La predica Sfintei Liturghii, Papa Francisc si-a îndreptat mai întâi un „gând de afectiune si recunostinta” fata de Papa Benedict al XVI-lea, care la 11 octombrie 2012 a deschis Anul Credintei pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la începerea Conciliului Vatican al II-lea si a 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice.
Papa Francisc: „Prin aceasta initiativa providentiala, el ne-a oferit oportunitatea de a redescoperi frumusetea acelui drum de credinta care a început cu ziua Botezului nostru, care ne-a facut copii ai lui Dumnezeu si frati în Biserica”.

Pontiful a salutat de asemenea patriarhii si arhiepiscopii majori ai Bisericilor Orientale Catolice prezenti la Sfânta Liturghie. „Schimbul salutului de pace pe care îl voi savârsi cu fiecare dintre ei”, a spus Papa Francisc, „vrea sa însemne mai întâi de toate recunostinta Episcopului Romei fata de aceste Comunitati care au marturisit numele lui Cristos cu o fidelitate exemplara, deseori platita cu un pret mare”. Prin intermediul lor, Sfântul Parinte a voit sa se adreseze si credinciosilor rasariteni, spunând ca „prin gestul pacii intentionez sa ajung la toti crestinii care traiesc în Tara Sfânta, Siria si întregul Orient, pentru a dobândi pentru toti darul pacii si al întelegerii”.

Reflectia despre lecturile biblice, proclamate în solemnitatea „Cristos, Regele Universului”, i-a oferit Papei Francisc posibilitatea sa scoata în evidenta „centralitatea lui Cristos: Cristos – centrul creatiei, Cristos – centrul poporului, Cristos – centrul istoriei”.
Papa Francisc: „Când se pierde acest centru, pentru ca este înlocuit cu altceva, decurg numai pagube, pentru mediul din jurul nostru si pentru omul însusi”.

La Cristos, a reluat Papa Francisc, „putem raporta bucuriile si sperantele, tristetea si angoasa din care este alcatuita viata noastra”. „Când Isus este în centru, chiar si momentele cele mai întunecoase ale existentei noastre se lumineaza. El ne da speranta, dupa cum s-a întâmplat pentru tâlharul cel bun în Evanghelia zilei” (cfr. Luca 23,33-43). Adresându-se tâlharului cel bun, a remarcat Pontiful, „Isus pronunta numai cuvântul de iertare, nu pe cel de condamnare”. „Când omul gaseste curajul de a cere aceasta iertare”, Isus nu asteapta ca aceasta cerinta sa cada în gol.
Papa Francisc: „Fiecare dintre noi are istoria lui. Fiecare dintre noi are si greselile lui, pacatele lui, momentele lui fericite si momentele lui întunecoase. Ne va fi de folos, în aceasta zi, sa ne gândim la istoria noastra, sa privim la Isus si fiecare dintre noi sa-i spuna de multe ori, dar din inima si în tacere: «Aminteste-ti de mine, Doamne, acum când esti în Împaratia ta! Isuse, aminteste-ti de mine, pentru ca am dorinta de a deveni mai bun, am dorinta de a deveni mai buna, dar nu am putere, nu pot, sunt pacatos, sunt pacatoasa! Dar aminteste-ti de mine, Isuse: tu poti sa-ti amintesti de mine, pentru ca tu esti în centru, tu esti chiar în Împaratia ta!»”.

La încheierea Anului Credintei, Papa a înmânat, înainte de rugaciunea „Angelus”, exhortatia sa apostolica „Evangelii gaudium” unui numar de 36 de reprezentanti ai Bisericii si societatii din 18 tari de pe toate continentele, din dorinta de a-i face pe toti sa ia parte la bucuria întâlnirii cu Cristos. Printre acestia se aflau un episcop, un preot, un diacon, calugari si calugarite, tineri de curând miruiti, un seminarist, o novice, o familie, cateheti, un nevazator – caruia Papa i-a dat un cd-rom – mai multi tineri, delegati ai unor confrerii si miscari bisericesti. De evidentiat, în fine, si participarea a doi artisti, un sculptor si o pictorita, pentru a sublinia întâlnirea Evangheliei cu frumusetea artelor, si a unui jurnalist, pentru a remarca rolul important pe care mass-media îl are în misiunea Bisericii de vestire a Evangheliei.

Înainte de Sfânta Liturghie, alte doua momente de solidaritate si devotiune au încununat memoria ultimei zile din Anul Credintei. Mai întâi, o initiativa de caritate crestina: credinciosii prezenti în Piata Sf. Petru au facut o colecta în bani pe care o vor pune la dispozitia Papei pentru victimele taifunului din Filipine. Apoi, expunerea pentru prima data a relicvelor atribuite Sfântului Apostol Petru, care si-a marturisit credinta în Cristos pâna la a fi rastignit cu capul în jos pe Colina Vaticanului.

La rugaciunea „Angelus”, Papa Francisc a adresat un salut special comunitatii ucrainene, care în 2013 comemoreaza 80 de ani de la asa numitul „Holodomor”, „Marea foame” provocata de regimul sovietic care a lasat în urma milioane de morti. De asemenea, un gând de recunostinta, la trei sute de ani de la moartea Fericitului Junipero Serra, calugar franciscan spaniol, „fata de misionarii care, în decursul veacurilor, au vestit Evanghelia si au aruncat samânta credintei în atâtea parti ale lumii”. În fine, Papa a invocat „mijlocirea Fecioarei Maria asupra numerosilor frati si surori care sunt prigoniti din cauza credintei lor”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va