„Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti constata cu îngrijorare ca, în ciuda declaratiilor politice, coruptia din România devine mai puternica la toate nivelurile. Iar atunci când sunt în joc zeci de milioane de euro sunt folosite toate subterfugiile murdare pentru musamalizarea actelor ilegale.
Autointitulata „Cathedral Plaza”, cladire protejata politic, face obiectul unui nou scandal. El a fost declansat de dispunerea Neînceperii Urmarii Penale (NUP) a beneficiarului autorizatiei (Millenium Building Development) si a constructorului (Bog’Art) în plângerile penale formulate de Primaria Municipiului Bucuresti, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti, Inspectoratul de Stat în Constructii si de persoane fizice.
Chiar daca instantele de judecata au constatat nelegalitatea autorizatiei de construire, procurorii s-au straduit exclusiv sa valideze numai depozitiile conducerii firmelor implicate în realizarea cladirii. Ei au îndepartat toate probele care acuza desfasurarea lucrarilor ilegale, continuate în baza unei autorizatii de construire expirata dar si nelegala, astfel cum a stabilit irevocabil Curtea de Apel Suceava si, prin urmare, savârsirea infractiunii.
Nici zecile de declaratii, nici sutele de imagini fotografiate si filmarile care dovedesc executarea frenetica, cu zeci de muncitori, a lucrarilor în vederea finalizarii unei constructii ce nu avea si nu are autorizatie valabila, („nu sunt de natura a crea convingerea ca se efectuau lucrari de construire”, se arata în rezolutia primita), nici constatarile inspectorilor Primariei Capitalei si nici transmisiunile în direct ale televiziunilor nu au relevanta pentru Parchetul sectorului 1.
Pentru procurori, doar un pretins proces verbal de receptie a lucrarilor a carui data de întocmire este in mod vadit falsa, realizat în graba între beneficiar si constructor, cu largul concurs al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), însa fara participarea emitentului autorizatiei, este suficient pentru a considera ca nu exista nici vinovatie si nici fapta penala. Este ciudata participarea unor inspectori ai ISU, ale caror semnaturi apar pe acest pretins proces verbal, care ar fi fost încheiat în data de 21.10.2010, desi mentioneaza ca au obiectiuni conform unei note din 28.10.2010 pe care refuza sa o faca publica, desi reprezentantii ARCB au cerut acces la acest document.
„Am solicitat DNA sa monitorizeze activitatea persoanelor direct implicate, întrucât se încearca sa se dea legitimitate acestei cladiri. Chiar daca Guvernul anunta toleranta zero la acte ilegale, aceasta constructie se pare ca face exceptie de la intransigenta clamata la posturile de televiziune. Reprezentantilor de seama ai investitorilor li se deschid usile palatelor Administratiei iar Bisericii Catolice li se inchid în permanenta. Într-un moment, în care se discuta intens intrarea României în spatiul Schengen, iar oficialii români încearca sa demonstreze ca si-au facut lectiile, aceasta situatie nu va fi trecuta cu vederea de cei care vor lua decizia finala”, a afirmat pr. Ieronim Iacob, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.
Se dovedeste, înca odata, ca pentru Parchetul de pe lânga Judecatoria sectorului 1 nici hotarârea irevocabila a Curtii de Apel Suceava, nici procesele câstigate de-a lungul a 5 ani de catre ARCB, nici interesul public sustinut prin pozitiile Primarului General, Ministrului Culturii, Academiei Române, ONG-urilor, nici sustinerea Patriarhiei Române si a Bisericii Armenesti, nici preocuparea Parlamentului European si a Vaticanului nu sunt suficiente pentru a apara interesul public.
Pe situl http://www.arcb.ro puteti viziona dovezile evidente ale comiterii infractiunii la Cathedral Plaza.

Biroul de Presa ARCB
http://www.arcb.ro
birouldepresa@arcb.ro
Pr. Ieronim Iacob
prieronim@tiscali.it
Tel: 0733.785.554