„În Ziua Mondiala a Bolnavului, lectura evanghelica din ritul latin a fost despre o vindecare: a unui bolnav de lepra. Pontiful a comentat pasajul, subliniind diverse elemente, precum milostivirea, dar si îndrazneala lui Isus. Redam alocutiunea papala dupa traducerea facuta de pr. Mihai Patrascu pentru ITRC.ro.

Iubiti frati si surori, buna ziua!

În aceste duminici, evanghelia, dupa relatarea lui Marcu, ni-l prezinta pe Isus care vindeca bolnavii de orice tip. În acest context se situeaza bine Ziua Mondiala a Bolnavului, care este chiar astazi, 11 februarie, comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. De aceea, cu privirea inimii îndreptata spre grota de la Massabielle, îl contemplam pe Isus ca adevarat medic al trupurilor si al sufletelor, pe care Dumnezeu Tatal l-a trimis în lume pentru a vindeca omenirea, marcata de pacat si de consecintele sale.

Pagina evanghelica de astazi (cf. Mc 1,40-45) ne prezinta vindecarea unui om bolnav de lepra, o patologie care în Vechiul Testament era considerata o grava impuritate si comporta separarea leprosului de comunitate: traiau singuri. Conditia sa era cu adevarat dificila, pentru ca mentalitatea timpului îl facea sa se simta impur si în fata lui Dumnezeu nu numai în fata oamenilor. Si în fata lui Dumnezeu. De aceea leprosul din evanghelie îl implora pe Isus cu aceste cuvinte: „Daca vrei, poti sa ma cureti!” (v. 40).

Auzind aceasta, lui Isus i se face mila (cf. v. 41). Este foarte important sa ne îndreptam atentia asupra acestei rezonante interioare a lui Isus, asa cum am facut îndelung în timpul Jubileului Milostivirii. Nu se întelege lucrarea lui Cristos, nu se întelege Cristos însusi, daca nu se intra în inima Sa plina de compasiune si de milostivire. Aceasta e cea care îl face sa întinda mâna spre acel om bolnav de lepra, sa îl atinga si sa îi spuna: „Vreau, curata-te!” (v. 40). Faptul cel mai tulburator este ca Isus îl atinge pe lepros, pentru ca acest lucru era absolut interzis de legea mozaica. A atinge un lepros însemna a fi contagiati si înauntru, în spirit, adica a deveni impuri. Însa în acest caz influenta nu merge de la lepros la Isus pentru a transmite contagierea, ci de la Isus la lepros pentru a-i darui curatirea. În aceasta vindecare noi admiram, în afara de compasiune, milostivire, si îndrazneala lui Isus, care nu se preocupa nici de contagiere, nici de prescrieri, ci este determinat numai de vointa de a-l elibera pe acel om de blestemul care îl asupreste.

Frati si surori, nici o boala nu este cauza de impuritate: boala implica desigur toata persoana, dar în niciun mod nu deterioreaza sau nu împiedica raportul sau cu Dumnezeu. Dimpotriva, o persoana bolnava poate sa fie si mai unita cu Dumnezeu. În schimb, pacatul, acela chiar ca ne face impuri! Egoismul, mândria, intrarea în lumea coruptiei, acestea sunt boli ale inimii de care este nevoie sa fim curatati, adresându-ne lui Isus ca leprosul: „Daca vrei, poti sa ma cureti!”

Si acum, sa tinem o clipa de tacere si fiecare dintre noi – voi toti, eu, toti – se poate gândi la inima sa, sa priveasca înlauntrul sau, si sa vada propriile impuritati, propriile pacate. Si fiecare dintre noi, în tacere, dar cu glasul inimii sa-i spuna lui Isus: „Daca vrei, poti sa ma cureti!”. Sa facem asta toti în tacere. „Daca vrei, poti sa ma cureti!” „Daca vrei, poti sa ma cureti!” Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Mama noastra Neprihanita, sa îi cerem Domnului, care le-a adus bolnavilor sanatatea, sa vindece si ranile noastre interioare cu milostivirea sa infinita, pentru a ne reda astfel speranta si pacea inimii.

Dupa Angelus, Sfântul Parinte a spus urmatoarele:

Iubiti frati si surori!

Astazi se deschid înscrierile la Ziua Mondiala a Tineretului, care se va desfasura la Panamá în ianuarie 2019. Si eu, în prezenta a doi tineri, acum ma înscriu prin internet [clic pe tableta]. Iata, m-am înscris ca pelerin la Ziua Mondiala a Tineretului. Trebuie sa ne pregatim! Îi invit pe toti tinerii din lume sa traiasca acest eveniment de har si de fraternitate cu credinta si cu entuziasm, fie mergând în Panamá, fie participând în propriile comunitati.

La 15 februarie, în Extremul Orient si în diferite parti ale lumii, milioane de barbati si femei vor celebra anul nou lunar. Trimit salutul meu cordial tuturor familiilor lor, cu urarea ca în ele sa se traiasca tot mai mult solidaritatea, fraternitatea si dorinta de bine, contribuind la crearea unei societati în care fiecare persoana este primita, ocrotita, promovata si integrata. Invit sa ne rugam pentru darul pacii, comoara pretioasa de urmarit cu compasiune, clarviziune si curaj. Pe toti îi însotesc si îi binecuvântez.

Salut familiile, parohiile, asociatiile si pe toti cei care au venit din Italia si din atâtea parti ale lumii; îndeosebi pelerinii din Murcia, Spania, si copiii din Guimarães, Portugalia. Salut comunitatea congoleza din Roma si ma asociez la rugaciunea sa pentru pace în Republica Democratica din Congo. Amintesc ca aceasta intentie va fi deosebit de prezenta în Ziua de rugaciune si post pe care am convocat-o pentru 23 februarie. Astazi sunt prezente si atâtea parohii italiene si atâtia copii care au primit Mirul, care au facut marturisirea de credinta si care sunt la catehism. Nu pot sa nominalizez fiecare grup, dar va multumesc tuturor pentru prezenta voastra si va încurajez sa mergeti cu bucurie, cu generozitate, marturisind pretutindeni bunatatea si milostivirea Domnului.

Un gând special îndrept spre cei bolnavi care, în orice parte a lumii, în afara de lipsa sanatatii, sufera adesea de singuratate si de marginalizare. Sfânta Fecioara, Salus infirmorum, sa ajute pe fiecare sa gaseasca alinare în trup si în spirit, gratie unei asistente sanitare adecvate si caritatii fraterne care stie sa devina atentie concreta si solidara. Urez tuturor o duminica frumoasa. Si va rog, nu uitati sa va rugati pentru mine! Pofta buna si la revedere!

Sursa: http://itrc.ro