„Papa Francisc a început vineri o calatorie apostolica de trei zile în Armenia, sub moto-ul: ”Vizita în prima tara crestina”. "Vin la voi ca pelerin, în acest An Jubiliar, ca sa ma hranesc din antica întelepciune a poporului vostru si sa beau din izvorul credintei voastre, neclintita precum celebrele voastre cruci sculptate în piatra", spunea papa Francisc în video-mesajul adresat armenilor în ajunul calatoriei apostolice.
Din punct de vedere practic, cea de-a 14-a calatorie apostolica a pontifului a început în cursul diminetii de vineri, avionul cu destinatia Erevan decolând de pe aeroportul international Fiumicino, din Roma, în jurul orei locale 9.30, cu o usoara întârziere fata de programul stabilit. Din punct de vedere spiritual, însa, papa Francisc a început aceasta calatorie în cursul serii de joi, 23 iunie, când a mers, potrivit obiceiului, sa se roage în fata icoanei Sfintei Fecioare Maria din bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Pontiful a depus un buchet de flori pe pe altarul capelei în care se afla icoana mariana ”Salus Populi Romani”, invocând binecuvântarea Maicii Domnului pentru aceasta calatorie. Buchetul de flori avea culorile drapelului armean: rosu, albastru si portocaliu.
În timpul calatoriei de aproape patru ore cu aeronava companiei Alitalia, Sfântul Parinte a trimis telegrame de curtoazie si binecuvântare sefilor de stat ai tarilor survolate pe parcursul celor aproximativ trei mii de kilometri: Italia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Bulgaria si Turcia.
Suveranul Pontif a ajuns la Erevan în jurul orei locale 15.00, fiind întâmpinat de o vasta delegatie la cel mai înalt nivel: presedintele tarii, Serj Sarksyan, patriarhul Bisericii armene apostolice, Karekin al II-lea, patriarhul Bisericii armene catolice, Krikor Bedros al XX-lea, alti demnitari politici si ecleziastici, un grup de credinciosi si un cor de copii.
Dupa ceremonia oficiala de primire pe aeroportul international – cu imnuri nationale, onoruri militare si prezentarea respectivelor delegatii – Sfântul Parinte a efectuat o vizita de rugaciune în catedrala armeana apostolica din Etchmiadzin, biserica mama a crestinismului armean. Slujba religioasa a început la ora locala 15.35, patriarhul Karekin si papa Francisc recitând, în forma alternata, Psalmul 122/121, una din cântarile treptelor: ”M-am bucurat când mi s-a spus «Sa mergem în casa Domnului!». Iata, picioarele noastre au ajuns la portile tale, Ierusalime”.
La discursul patriarhului Karekin, papa Francisc a raspuns cu un cuvânt de salut în care a subliniat valoarea ecumenica a vizitei sale în Armenia si dorinta Bisericii catolice de a sustine efortul de refacere a unitatii între crestini. Ne spune mai multe Anca Martinas Giulimondi (ins AMG).
Al doilea moment principal din agenda primei zile a calatoriei apostolice pe care papa Francisc o efectueaza pâna duminica în Armenia a fost vizita de curtoazie la presedintele Armeniei, Serj Saksyan, la Palatul Presedintiei, unde Suveranul Pontif a tinut un discurs pentru autoritatile politice, reprezentantii societatii civile si membrii Corpului Diplomatic. Întâlnirea a început la ora locala 18.00, dupa închiderea editiei noastre de vineri, drept care vom reveni pe larg în emisiunea urmatoare.
Dupa cum s-a spus, calatoria papei Francisc în Armenia, a doua dupa cea efectuata de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 2001, se încheie duminica, 26 iunie. Sâmbata, în programul calatoriei, omagiul Suveranului Pontif adus victimelor ”Marelui Rau”, martiriul îndurat de poporul armean în 1915, Sfânta Liturghie cu credinciosii armeni catolici la Gumri, al doilea oras ca marime din Armenia, si întâlnirea ecumenica de rugaciune pentru pace la Erevan. Duminica, Pontiful întâlneste la Erevan episcopii armeno-catolici si asista la Sfânta Liturghie celebrata la Etchmiadzin de patriarhul Karekin al II-lea.

În Cuvântul de salut adresat în Catedrala armeano-apostolica "Etchmiadzin", vineri, 24 iunie a.c., pontiful a staruit asupra puternicului impact avut de credinta în Isus Cristos asupra identitatii si istoriei Armeniei:
Papa Francisc: "Credinta în Cristos nu a fost pentru Armenia asemenea unei haine pe care o poti îmbraca sau pe care o poti da jos în functie de împrejurari sau de avantaje, ci o realitate constitutiva a însasi identitatii sale, un dar de o enorma valoare ce trebuia primit cu bucurie si pastrat cu angajament si curaj, chiar si cu pretul vietii."
Citându-l pe Ioan Paul al II-lea, papa Francisc a amintit ca "odata cu 'Botezul' comunitatii armenesti […] a luat nastere identitatea unui nou popor, care avea sa devina parte constitutiva si inseparabila a fiintei armenesti însasi. De atunci, nu este posibil sa credem ca, printre componentele acestei identitati, nu figureaza credinta în Cristos, ca element esential" (Scrisoare apostolica la împlinirea a 1700 de ani de la încrestinarea poporului armean, 2 februarie 2001).
Totodata, amintind angajarea ecumenica a Bisericilor din Armenia, papa Francisc a invocat ajutorul Duhului Sfânt, astfel încât discipolii lui Cristos sa ajunga la unitatea deplina, dând astfel o marturie demna de crezare în fata lumii.
Papa Francisc: "Din pacate, lumea este marcata de diviziuni si conflicte, ca si de grave forme de saracie materiala si spirituala, de exploatarea persoanelor, inclusiv a copiilor si vârstnicilor, asteptându-se de la crestini o marturie de respect reciproc si de fraterna colaborare, care sa faca sa straluceasca în fata fiecarei constiinte puterea si adevarul Învierii lui Cristos".
Sfântul Parinte si-a exprimat speranta ca spiritul ecumenic sa dobândeasca o valoare exemplara si în afara granitelor vizibile ale comunitatii ecleziale, astfel încât sa reprezinte pentru toti un viguros îndemn la rezolvarea divergentelor prin dialog si la punerea în valoare a ceea ce ne uneste".
La final, invocând binecuvântarea asupra poporului armean, papa Francisc i-a cerut Tatalui Atotputernic ca natiunea armeana sa ramâna statornica în credinta primita de la înaintasi si marturisita glorios de-a lungul secolelor.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va