Viața creștină, bisericească în Protopopiatul și Parohia Beiuș s-a săvârșit, în Postul Mare, sub egida cuvintelor cheie: continuitate și noutatea.

Precum și în anii trecuți, luna martie a debutat sub semnul mărțișorului și a zilei de 8 Martie prin momentul artistic dedicat iubirii față de mamă, căci „numai una e mama, cea mai scumpă de pe lume” oferit de copiii și tinerii de la Oratoriul „Colț de rai” sub coordonarea profesoarei Zima Carmen. Credincioasele bisericii noastre au fost sărbătorite printr-o agapă creștină și o floare dăruită de părintele protopop Zima Zorel.

În data de 9 martie, precum în ultimii 15 ani, la momentul deținuților politici din centrul orașului, s-a celebrat de către părintele protopop Zima o slujbă de pomenire.  Noutatea în continuitate a fost prezența la eveniment a preoților ortodocși și a coralei Beiușului, cu participarea corului bisericii noastre. Aceștia, conduși de dirijorul Zoltan Boldiș au participat, tot în această lună, la o festivitate organizată de Asociația „Avram Iancu” dedicată comemorării trecereii prin Beiuș, la 1850 a Craiului Munților Apuseni, Avram Iancu. Acesta a fost un prilej de participare la viața comunității,  în adevărat spirit ecumenic a creștinilor aparținând diferitelor confesiuni din municipiu.

Sfintele Liturghii, pomenirea celor adormiți și devoțiunile din această lună s-au împlinit prin participarea credincioșilor la rugăciunea „Calea Crucii”, transmise live pe grupul pastoral BGC – Beiuș.

În data de 18 martie s-au desfășurat la Beiuș exercițiile spirituale pentru adulți, cu tema: „Veniți de-o parte într-un în loc retras și odihniți-vă puțin” (Marcu 6, 31), avându-l ca predicator pe părintele Florian Gui. Tot în acea perioadă, 18-20 martie, la Zalău, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru familii la nivel eparhial cu tema „Crezul soților” moderate de Don Renzo Bonetti, eveniment la care au participat două cupluri familiare din protopopiatul Beiuș, ambele din generația „cincizecimii” vieții conjugale. Diseminarea acestei acțiuni s-a realizat, ulterior, în prima duminică a lunii aprilie în cadrul catehezei lunare.

Un alt eveniment protopopial s-a desfășurat în 16 aprilie la Brădet. Tinerii din Protopopiat au avut ocazia reculegerii spirituale, avându-l ca predicator pe părintele Florian Gui, asistat în timpul activităților de confrații preoți Fechetă Mihai și Fechetă Iosif și protopopul Zima Zorel, respectiv de profesoarele Zima Carmen și Luscan Florina. Tema zilei a fost și o invitație de a participa la călătoria ucenicilor „cu Isus în drum spre Ierusalim” (cf. Mc 10, 32-45). În Joia Mare, în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș, cei mici au experimentat emoția apostolilor prin ritualul „Spălării picioarelor” și au primit îndemnul parohuluide a fi alături unii de alții prin prietenie și dăruire reciprocă.

Privind înapoi, vom dobândi voința și înțelepciunea de a merge înainte toți, „cu mic și mare”, … să conjugăm la optativ „curgerea vieții noastre bisericești”.

Ioan Dărăbăneanu