„Cine ma vede pe Mine îl vede pe Tatal (In14,9). Acesta a fost gândul comunitatii seminarului oradean în zilele de joi 5 si vineri 6 noiembrie, în cadrul celor 24 de ore petrecute în fata lui Isus din Preasfânta Taina a Altarului.
Gândul care l-a însotit deasemenea pe Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea în momentul scrierii textului enciclicii Dives in Misericordia este sentimentul care trebuie sa ne însoteasca pe noi toti atunci când celebram prima vineri a fiecarei luni. O practica pe care Biserica o aduce în ajutorul tuturor fiilor ei, recomandându-le sa-si oglindeasca fata în privirea plina de milostivire a lui Isus din Euharistie.
Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea ne vorbeste despre milostivirea divina amintindu-ne tuturor de evenimentele din Vinerea Sfânta si, înainte de ele, rugaciunea din Ghetsimani introduc în întreaga desfasurare a revelatiei iubirii si îndurarii, în misiunea mesianica a lui Cristos, o schimbare fundamentala. Acela care „a trecut facând bine si tamaduind” (Fap 10,38) si „vindecând orice boala si orice neputinta” (Mt 9,35) pare acum sa merite El însusi cea mai mare milostivire si sa faca apel la milostivire, când este arestat, batjocorit, osândit, biciuit, încununat cu spini, când este pironit pe cruce si moare în chinuri sfâsietoare (In 19,30). Atunci merita în mod deosebit milostivirea din partea oamenilor, carora le-a facut bine, si nu o primeste. Nici cei care îi sunt mai apropiati nu stiu sa-l apere si sa-l smulga din mâna chinuitorilor. În aceasta etapa finala a misiunii mesianice, se împlinesc în Cristos cuvintele profetilor, si mai ales ale lui Isaia, rostite despre Slujitorul lui Iahve: „Prin ranile lui am fost vindecati” (Is 53,5).
Seminaristii au implorat Inima lui Isus sa priveasca cu aceeasi bunatate care acum doua milenii a facut posibila iertarea tuturor oamenilor prin intermediul crucii. Am încredintat Inimii Preasfinte pe toti cei dragi: credinciosii Eparhiei noastre, preotii, persoanele consacrate, pastorul eparhiei, tara noastra cât si sufletele celor care au plecat dintre noi în casa Tatalui Ceresc.
În mijlocul evenimentelor tragice care zguduie tot mai tare omenirea, Isus prezent în Sfânta Euharistie ne cheama sa ne odihnim fiinta în privirea sa, sa venim si sa gustam din bunatatea lui!