„Domnul Radu Sergiu Ruba si-a lansat miercuri, 18 mai, în sala de conferinte a Muzeului „Iosif Vulcan” din Oradea cartea „O vara ce nu mai apune” în prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Au mai fost prezenti la aceasta lansare: domnul Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia”, domnul Marius Mihet, redactor la revista „Familia” si critic literar, ziaristi, studenti. Volumul este unul autobiografic în care autorul îsi povesteste experienta de viata si aduce în fata cititorilor „povesti si personaje memorabile”. Cartea lansata recent traieste sub zodia memoriei, un roman autobiografic, un roman care se întoarce în timpul copilariei; autorul pierzându-si complet vederea la vârsta de 11 ani. Totul este transformat în simbol, este povestire, traieste prin personaje formidabile si o poveste care da semnificatie unui timp extrem de important pentru destinul omului. Dupa cum sublinia domnul Marius Mihet, redactor la revista „Familia” si critic literar, autorul îsi are propria poveste si personajele cartii îsi au propria poveste. Relevanta povestea strabunicii care a fost în America la munca si în plin comunism l-a învatat pe autor limba engleza.
Domnul Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia” a subliniat faptul ca Radu Sergiu Ruba lumineaza într-un anumit fel locurile si personajele din carte. „O vara ce nu mai apune”, este al doilea roman pe care Radu Sergiu Ruba îl scrie prin intermediul vocii electronice. Domnia sa a introdus în România scrierea cu ajutorul vocii electronice, autorul relateaza ca lipsa vederii nu e deloc una usoara însa în timp s-a adaptat situatiei. Despre carte spune ca a simtit impulsul de a-si povesti propria experienta. Marturiseste cu mult umor ca femeile din viata sa, care apar în carte, sunt descrise dupa chipul fetelor din copilarie, asa cum i-a ramas întiparit în memorie: „Am scris aceasta carte pentru ca am simtit impulsul de a povesti experienta mea. Viata nevazatorului e mult diferita de a dumneavoastra. Aceasta carte aduce oarecum o noutate. Eu vorbesc acolo de faptul ca îmi reprezint figurile femeilor de vârsta mea, de vârste mai mici, ale prietenelor, ale celor pe care le-am admirat. Cele spre care am aspirat stim cu totii ca nu le uitam niciodata. Pe aceste domnisoare, doamne mi le prezint dupa figurile fetitelor pe care le-am vazut în copilarie pentru ca singurele figuri mature pe care le-am retinut sunt ale mamei si ale bunicii. Doar n-o sa-mi reprezint prietena ca pe bunica”, a relatat autorul.
Radu Sergiu Ruba este nascut în Ardud, judetul Satu Mare, într-o familie de crestini greco-catolici. Face parte din conducerea Uniunii Europene a Nevazatorilor. A debutat ca poet în 1983, cu volumul „Spontaneitatea înteleasa”. Autorul a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de catre Presedintele României (2008). A fost recompensat cu numeroase premii: premiul Ministerului Afacerilor Externe al Frantei la Concursul international al nuvelei francofone (Paris, 1993), premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti pentru volumul „Gratia Dizgratia” (2004) si premiul pentru poezie al Revistei „Convorbiri Literare” (Iasi, 2008). Radu Sergiu Ruba a fost inclus în Enciclopedia „Who’s Who” România 2002 si 2009 si în „Who’s Who” Europa 2003.