„Biroul de Presa al Sfântului Scaun a publicat luni, 29 ianuarie 2018, Constitutia apostolica „Veritatis gaudium” a Papei Francisc cu privire la universitatile si facultatile bisericesti. „Bucuria adevarului (‘veritatis gaudium’) exprima dorinta arzatoare care face nelinistita inima oricarui om pâna când nu întâlneste, nu locuieste si nu împartaseste cu toti oamenii Lumina lui Dumnezeu”, scrie Pontiful la începutul constitutiei apostolice. „Adevarul, de fapt, nu este o idee abstracta, ci Isus, Cuvântul lui Dumnezeu în care este Viata, Lumina oamenilor (cf. Ioan 1,4), Fiul lui Dumnezeu care este totodata si Fiul omului”, citim în materialul de prezentare de pe situl Radio Vatican.

„Numai El, ‘prin însasi revelarea misterului Tatalui si a iubirii Acestuia, îl dezvaluie pe deplin omului pe om si îi descopera maretia chemarii proprii’ (Gaudium et spes, 22)… Strâns legat de misiunea Bisericii de a vesti Evanghelia este si vastul si pluriformul sistem de studii bisericesti care a înflorit de-a lungul secolelor din întelepciunea poporului lui Dumnezeu, sub calauzirea Duhului Sfânt si în dialogul si discernamântul semnelor timpurilor si ale diverselor expresii culturale”. Conciliul Vatican II, promovând cu vigoare si profetie reînnoirea vietii Bisericii, a recomandat în decretul „Optatam totius”, subliniaza Sfântul Parinte, o „fidela si creativa revizuire a studiilor bisericesti”.

Aceasta îndatorire, dupa un studiu atent si o experimentare înteleapta, s-a exprimat în Constitutia apostolica „Sapientia christiana”, promulgata de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 15 aprilie 1979. Cu ajutorul acesteia, a fost promovata si perfectionata angajarea Bisericii în favoarea „facultatilor si universitatilor bisericesti care se ocupa în mod particular de Revelatia crestina si de disciplinele legate de aceasta si care, de aceea, se raporteaza mai strâns la însasi misiunea ei de evanghelizare”, împreuna cu celelalte discipline care, „desi nu au o conexiune particulara cu Revelatia crestina, pot fi de mare folos totusi la lucrarea de evanghelizare”.

„La o distanta de aproape patruzeci de ani, în fidelitate fata de spiritul si orientarile Conciliului Vatican II si ca o actualizare oportuna a acestuia, este astazi necesara si urgenta o actualizare a acelei constitutii apostolice. Aceasta, într-adevar, ramânând pe deplin valabila prin viziunea profetica si continutul clarvazator, cere sa fie integrata cu dispozitiile normative care au fost emanate între timp, tinând cont totodata de progresul studiilor academice din ultimele decenii, precum si de contextul socio-cultural care s-a modificat la nivel planetar, alaturi de cele recomandate la nivel international ca actualizare a diferitelor initiative la care Sfântul Scaun a aderat. Ocazia este prielnica pentru a proceda cu o determinare ponderata si profetica la promovarea, la orice nivel, a unei relansari a studiilor bisericesti în contextul noii etape a misiunii Bisericii, marcata de marturisirea bucuriei care izvoraste din întâlnirea cu Isus si din vestirea Evangheliei Sale”.

Constitutia apostolica „Veritatis gaudium”, dupa primele sase numere introductive, prezinta în prima parte „Normele comune” privind natura si finalitatea universitatilor si facultatilor bisericesti, comunitatea academica si conducerea acesteia, profesorii, studentii, oficialii (secretarul, bibliotecarul, economul si altii), programul de studii, gradele academice si celelalte titluri, subsidiile didactice, administratia economica, planificarea si colaborarea facultatilor. În partea a doua, constitutia prezinta „Normele speciale” pentru unele facultati care ocupa un loc particular în viata Bisericii: facultatile de teologie, drept canonic, filozofie si alte facultati.

„Normele finale” aduc precizari privind aplicarea noilor dispozitii: actuala constitutie apostolica va fi pusa în aplicare începând cu prima zi a noului an academic 2018-2019 (sau 2019, dupa calendarul diferitelor regiuni). Universitatile si facultatile trebuie sa prezinte la Congregatia pentru Educatia Catolica pâna la 8 decembrie 2019 propriile statute si programa de studii, revizuite în conformitate cu aceasta constitutie.

În fine, documentul Papei Francisc „Veritatis gaudium” este însotit de decretul de aplicare („Normele aplicative”) promulgat de Congregatia pentru Educatia Catolica, vizând punerea în aplicare a noii constitutii apostolice. Potrivit datelor oferite la conferinta de presa de prezentare a constitutiei apostolice, facultatile bisericesti sunt 289, iar institutiile afiliate, agregate sau încorporate, 503. Totodata, universitatile catolice sunt 1.365, înfiintate în diferite tari pe baza legislatiei locale si recunoscute de atât de episcopatul national cât si de Congregatia pentru Educatia Catolica.

Sursa: http://www.catholica.ro