"Desteapta-te române!"
Celebram astazi ziua Imnului National la exact 100 de ani de la începutul primului Razboi Mondial. Atmosfera în lume nu este linistita daca ne gândim doar la Ucraina, Siria, Iraq, Fâsia Gaza, Sudan.
Este foarte important sa întelegem mesajul Imnului: cinstind acest cântec solemn, ne cinstim patria, îi pretuim trecutul si jertfele, sporim eforturile pentru progres în prezent si ne punem în fata idealuri înalte pentru viitorul ei. Daca "Un rasunet" – "Desteapta-te, române!" are caracter de "manifest", este o chemare la libertate, acelasi caracter de "manifest" îl gasim în "Discursul" lui Simion Barnutiu din Catedrala Blajului si de pe Câmpia Libertatii rostit la 2 mai 1848.
De când a fost creat, din timpul Revolutiei de la 1848 din Ardeal, si apoi pus pe note de Anton Pan, Imnul "Desteapta-te, române!", s-a împletit cu viata si istoria noastra: se cânta în tabara lui Avram Iancu, de "rasunau vaile muntilor"(spunea Balcescu); a rasunat triumfator la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia; a fost interzis în anii comunismului; s-a cântat în genunchi în Decembrie 1989; a însemnat îndemnul de a ne regasi curajul si demnitatea.
Andrei Muresanu, autorul Imnului National, a facut parte din a doua generatie a Scolii Ardelene, alaturi de Simion Barnutiu, Timotei Cipariu, Aron Pumnul, August Treboniu Laurian, fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, fii ai neamului românesc, eruditi care au îmbogatit cultura româneasca.
"Desteapta-te române!": – Mesajul Imnului este actual si asa va fi întotdeauna; este un îndemn de a sta smeriti în rugaciune pentru binele tarii; este o rugaciune de lauda adusa lui Dumnezeu.
"Doamne, Dumnezeul nostru, mântuieste poporul Tau si binecuvânteaza mostenirea ta!" Doamne, Dumnezeul nostru binecuvânteaza Imnul si Tricolorul! Doamne, Dumnezeul nostru binecuvânteaza tara si poporul!
Amin!