„Papa Francisc a autorizat Congregatia pentru cauzele sfintilor sa publice decretul prin care Biserica catolica recunoaste în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laica, tertiara franciscana. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicata la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolica o va proclama Fericita. Stirea a fost data sâmbata, 27 ianuarie 2018, în urma audientei acordata în ziua precedenta de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru cauzele sfintilor.
Nascuta în 7 decembrie 1935 la Nisiporesti (jud. Neamt), în dieceza romano-catolica de Iasi, Veronica a fost ucisa din ura fata de credinta pe 24 august 1958 la Halaucesti (jud. Iasi). Botezata în sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri a Preacuratei Fecioare Maria, Veronica avea sa devina o adevarata ”Maria Goretti” din Moldova. Printre putinele cuvinte care s-au pastrat de la aceasta tânara catolica se afla un biletel scris la mâna în care spunea: ”Îngerilor, scrieti în Cartea vietii: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus”. Veronica a fost ucisa la 23 de ani în timp ce se întorcea de la Sf. Liturghie de la Halaucesti, fiind atacata în mijlocul câmpului de un tânar intentionat sa-i necinsteasca viata feciorelnica pe care si-o închinase lui Isus Cristos. Când a fost luata de la locul martiriului, ea strângea în mâini rozariul Sfintei Fecioare Maria. ”Crinul însângerat”, cum a fost supranumita, Veronica a ramas statornica pâna la ultima suflare si a trait beatitudinea evanghelica a Mirelui sau ceresc care i-a proclamat fericiti pe cei cu inima curata, pentru ca ei îl vor vedea pe Dumnezeu (cf. Mt 5,8).
Episcopul Petru Gherghel spunea într-o scrisoare pastorala ca «jertfa vietii slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal nu poate fi ascunsa, mai ales în timpul si societatea în care traim, când tinerii si tinerele nu mai sunt ajutati sa pretuiasca darul curatiei, când totul devine relativ în viata credinciosilor, când valorile tind sa fie înlocuite cu pseudovalori». Data beatificarii va fi anuntata ulterior de Provincia Franciscana ”Sf. Iosif” a Fratilor Minori Conventuali din România si dieceza romano-catolica de Iasi.