„Un autentic itinerar muzical între secolul al XII-lea si prima jumatate a secolului al XVI-lea a fost oferit prin concertul de Craciun pe care Secretariatul de Stat al Sf. Scaun l-a organizat în Capela Sixtina pe 14 decembrie, pentru Curia Romana si Corpul Diplomatic acreditat pe lânga Sf. Scaun. Corul Capelei Sixtine, condus de maestrul Massimo Palombella, a interpretat piese corale de Advent si Craciun compuse special pentru acest loc unic din istoria Bisericii. Printre autorii selectionati, informeaza Radio Vatican, s-au numarat Pérotin, Josquin Desprez, Jean Mouton, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Giovanni Maria Nanino, Tomás Luis de Victoria si William Byrd.

„În aceasta seara”, a spus în scurtul sau salut Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, „am facut un fel de drum spiritual, fiind condusi de muzica scrisa în decursul istoriei chiar pentru acest loc sacru. Melodiile medievale, polifonia din Quattrocento, admirabila sinteza a Renasterii pe care în acest loc o putem nu doar auzi, dar si contempla în frescele lui Michelangelo, sunt marturia vie a felului în care Biserica, în orice moment istoric, prin magisteriul sau si arta sa, a facut exegeza revelatiei, facând actual cuvântul lui Dumnezeu pentru binele oricarui credincios. […] A asculta în acest ambient unic muzica scrisa pentru a fi interpretata chiar între aceste ziduri, pentru aceasta acustica particulara si pentru acest cor, cel mai vechi din lume, ne cuprinde si ne cufunda într-o unitate originala si cu totul speciala de culoare si sunet unde, într-un anumit fel, figurile pictate de Michelangelo, învaluite de aceasta muzica, par sa dobândeasca un nou dinamism, într-o subtila sinergie de arta vizuala si muzicala. Prin intermediul frumusetii putem în acest fel sa slefuim umanitatea noastra si sa avem o autentica experienta a lui Dumnezeu.”

„Nasterea Domnului”, a încheiat cardinalul secretar de stat, „ne arata ca frumusetea este o dimensiune a lui Dumnezeu care se reveleaza în Cristos: Cristos povesteste frumusetea lui Dumnezeu prin umanitatea sa. El este, cum spune Psalmul 44, «cel mai frumos dintre fiii omului, pe buzele caruia se revarsa harul». Sarbatoarea Nativitatii sa ne gaseasca pregatiti sa îl primim pe Isus pentru ca Domnul sa faca din noi persoane pe care El însusi ne cheama sa fim. Adica sa ne lasam transfigurati de frumusetea Sa, bucurosi pentru mântuirea pe care El însusi ne-o daruieste si capabili sa împartasim cu aproapele bucuria intima pe care Craciunul vine sa ne-o aduca.”

Sursa: http://ro.radiovaticana.va