Un reportaj de televiziune dedicat celei de a IX-a ediții a Festivalului de muzică corală și religioasă Francisc Hubic a fost realizat în premieră națională de Nord Vest Tv Satu-Mare și va fi difuzat pe 26 ianuarie a.c.. Materialul a fost filmat de Carol Zierler și realizat de prof. Valeriu Ioan, de la Nord Vest Tv Satu-Mare. Acesta cuprinde momente din întreaga desfășurare a festivalului organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în perioada 1-3 noiembrie 2018.

Ediția din anul centenar și-a propus să recreeze contribuția compozitorului Francisc Hubic la creația corală românească, corurile invitate având în program un repertoriu de trei piese corale, una din creația marelui compozitor și două din creația corală religioasă românească.

Au luat parte la Festivalul Francisc Hubic 2018: Corul Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolaeˮ, corul Facultății de Muzică din Oradea, corul „Schola Cantorumˮ al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, corul „Angeliˮ din Cluj-Napoca, corul „Eutherpeˮ al Liceului de Artă din Arad și corul Filarmonicii de Stat din Oradea, cu care a și debutat festivalul printr-un concert ținut în Sala Enescu-Bartok a Filarmoniciii de Stat, pe 1 noiembrie 2018.

O premieră în cadrul festivalului a fost un Masterclass susținut de doamna Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantinˮ, la care au participat dirijori, coriști și profesori de muzică.

„Francisc Hubic este un nume de referință al creației componistice corale românești și europene, dirijor al corului Unirea al Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae din Oradea, compozitor, și nu în ultimul rând, preot greco-catolicˮ, subliniază doamna Rodica Indig, consilier cultural al Eparhiei de Oradea, organizator al festivalului, gândindu-se deja la ediția din acest an.

Materialul va putea fi vizionat pe Nord Vest TV, în seara zilei de 26 ianuarie a.c., începând cu ora 18.00, în cadrul emisiunii „Dialoguriˮ și va putea fi urmărit online aici.

Potrivit trustului de presă Nord Vest TV, „formatul de televiziune «Dialoguri» cuprinde emisiuni documentare, reportaje și spectacole de televiziune, cu tematici de cultură generală, spiritualitate, social, turism și divertisment, fiind produsă și realizată de prof. Valeriu Ioan. Prin universalitatea mesajului, emisiunea încearcă să aducă în atenţia telespectatorilor secvenţe de gândire şi modele de oameni valoroşi de toate vârstele şi stările socialeˮ.

Pentru cei care doresc să vizioneze acum acest material, autorul ne pune la dispoziție, în premieră, o formă inițială a acestuia: