Sărbătoarea Bunei-Vestiri din acest an a început la Oradea în seara de 24 martie a.c. cu un extraordinar Concert de muzică sacră intitulat „Bucură-te cea plină de har!” susținut de Corul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea „Buna Vestire – Francisc Hubic” (dirijor lect. univ. dr. Radu-Ioan Mureşan), în cadrul căruia a interpretat și soprana orădeancă Viktória Cormoș. Concertul de muzică sacră a cuprins un repertoriu din literatura muzicală internațională și națională, alcătuit din 12 piese mariane, opere ale unor cunoscuți compozitori greco-catolici, ca de exemplu Francisc Hubic și Valentin Timaru, precum și piese specifice tradiției muzicale occidentale. „Muzica, limbajul frumosului, este «unealta», posibilitatea survenirii adevărului în imanența noastră, în raza obișnuitului nostru, este modul imediat de a ne cuceri inimile, de a ne sensibiliza urechea pentru a auzi glasul chemării Frumosului – spune maestrul Radu Mureșan – mărturisind că de câțiva ani a încercat să organizeze un concert cu ocazia acestei sărbători căreia Corul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea are bucuria de a-i purta numele.” Prin concertul prezentat duminică de Bogdan Băncilă, Corul „Buna Vestire – Francisc Hubic” alături de soprana Viktória Cormoș, au spus publicului orădean „suntem «aici» și «acum» pentru dumneavoastră!”, considerând că salutul Sfintei Fecioare Maria reiterat an de an de sărbătoarea Bunei Vestiri  este „salutul bucuriei răscumpărării noastre în Cristos Cel întrupat pentru a se lăsa modelat și a modela în același timp «Glasul» Bisericii”.

„Bucură-te, Domnul este cu tine!” și „Nu te teme” – dacă suntem atenți la aceste două îndemnuri, cu adevărat îl simțim pe Dumnezeu în viața noastră: a subliniat ierarhul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată pe 25 martie a.c. în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, în solemnitatea sărbătorii Buna-Vestire. La celebrarea euharistică au concelebrat mai mulți preoți și au participat numeroși credincioși, printre care membrii Reuniunii Mariane Eparhiale și elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” alături de cei veniți să trăiască bucuria sărbătorii care a marcat începutul mântuirii neamului omenesc. Cu toții au participat după aceea împreună cu publicul orădean la vernisajul lucrărilor – „Îngerul” și „Îngerul căzut” – realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, prezent la eveniment, amplasate în Piața Unirii din Oradea. Prin aceasta, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a dorit să păstreze tradiția ultimilor ani de a amplasa în perioada Postului Mare statui care să însoțească vizitatorul orașului nostru în spațiul sacru al Catedralei Greco-Catolice.

«Evanghelia ne vorbește de un mister care se întâmplă instant am putea spune, prin puterea și lucrarea Spiritului Sfânt. Îngerul Gavriil apare și îi spune Mariei „Bucură-te, cea plină de Har”/ „Ave, Maria!”. În primul moment nu i se adresează cu numele propriu – Miriam sau Maria – ci „Bucură-te”. Intră în dialog cu această tânără, care era temătoare la început. Îngerul îi spune „Nu te teme!”. Apoi, continuă dialogul și la final Maria răspunde senină: „Fie mie după cuvântul tău!”», a reiterat la Sfânta Liturghie episcopul greco-catolic de Oradea pasajul din Evanghelia zilei (Lc 1, 24-38), aducându-l în zilele noastre: «Este adevărat că s-a întâmplat atunci, dar Domnul lucrează constant și mereu astăzi, în sufletul nostru. Acest „Bucură-te” ni-l spune constant Domnul, fiecăruia dintre noi. Nu reușim să îl auzim, opresați fiind de problemele și mai ales păcatele noastre. Însă, constant, Domnul ne spune „Bucură-te!”». Foarte adesea – a continuat PS Virgil – omitem acest „Nu te teme!”: „ Nu te teme, ai încredere în Domnul și în tine! Fiecare dintre noi trebuie să avem încrede în Domnul și în noi, căci acel „Fie mie după Cuvântul Tău” al Mariei înseamnă „pot, Doamne!”, „eu sunt capabil(ă) să fac ceea ce Tu îmi ceri!”. Dumnezeu lucrează constant în istorie –  asigură eparhul – a lucrat prin Maica Domnului, dar lucrează prin fiecare dintre noi. Tot ceea ce facem este, dacă medităm bine, răspunsul nostru la acest „Bucură-te” și „Nu te teme” al Domnului! El ne dă puterea, indiferent de vârstă, în fiecare zi a vieții noastre. Fiecare putem răspunde glasului divin, pentru că Domnul ne ajută, iar Maica Sfântă ne este modelul și ne ocrotește în fiecare zi a vieții noastre!”.

Introdusă de limbajul muzicii, al frumosului, sărbătoarea mariană a fost marcată la Oradea și prin sculptură. „Îngerii nu au umbră, nu pentru că nu au trup, ci pentru că au un trup de lumină” este ceea ce a dorit să transmită violoncelist Victor Sandu prin Preludiul din Suita a treia de Johann Sebastian Bach, interpretat într-o tonalitate luminoasă, Do-major, în deschiderea vernisajului a două lucrări „Îngerul” și „Îngerul căzut”, moderat de doamna Rodica Indig,  consilier cultural al EGCO. Lucrările, realizate de artistul Adrian Ilfoveanu, prezent la eveniment, au fost amplasate „în umbra luminoasă” a altarului Catedralei „Sfântul Nicolae”, pentru a invita pe parcursul Postului Mare orice trecător să redescopere spațiul sacru. Alături de credincioși, elevi, jurnaliști, iubitori de artă din Oradea, la vernisaj a luat parte un număr impresionant de artiști plastici, în special sculptori, reprezentanți ai Facultății de Arte și ai Uniunii Artiștilor Plastici.

Un traseu „metafizic, universal-inițiatiatic” cum o descrie teologul contemporan Cristian Bădiliță, expoziția este considerată de istoricul de artă Ramona Novicov,  „un duplex unitar în felul ei” cuprinde „sus, îngerul luminos – și știm că îngerii sunt ființe foarte frumoase (…) fotofore –purtătoare de lumină, cum arată și sculptura Îngerul care poartă în ea, radiază și captează Lumina”. Pentru criticul de artă e limpede că îngerul reprezentat „este situat într-un torent la care omenirea poate doar privi în sus și visa. Noi ne putem dori condiția îngerească, pe care poate uneori, în clipe de creație, o și atingem (…)”, în timp ce Îngerul căzut  arată poate „condiția unde ne regăsim cel mai ușor”, a celor care au condiția îngerească de la Creație. Această a doua lucrare reprezintă „Îngerul căzut”, care a cunoscut Edenul ca și proto-părinții noștri, dar „care nu este întotdeauna în stare să își mențină această condiție excepțională de a suporta, de a traversa, spre a purta lumină… apropiindu-ne de miezul adânc al Pământ”. Ambele lucrări, arată împreună că „prima șansă a noastră de a ne ridica este să privim în sus, să nu uităm că venim din Lumină. Și, dacă avem această mișcare de methanoia – de răsucire a făpturii căzute către originea de unde a căzut – primul pas al mântuirii este făcut.”

În lumea artei, Îngerul este sprijinit zdravăn de o șarpantă de lemn care poate simboliza „rugăciunile, puterea Luminii, asceza, postul (…) toate acestea ne țin undeva sus, dar să nu uităm că oricând acest eșafodaj se poate rupe și ce facem când va trebui să zburăm singuri?”, a mai spus la vernisajul celor două lucrări doamna Ramona Novicov, îndemnându-ne „să nu luptăm implacabil între bine și rău, ci să ne lăsăm mângâiați de speranța că putem să ne ridicăm ochii spre Cer”.

Mulțumind PSS Virgil Bercea pentru semnul Bunei Vestiri oferit tuturor – o floare – istoricul de artă orădean a menționat totodată trecerea spre Lumină a artistului Ioan Aurel Mureșan, vernisajul devenind o sărbătoare și o comemorare deopotrivă. „Acest prag către nemurire ne aduce aminte în fiecare clipă că suntem vegheați de îngeri de Lumină, că speranța și bucuria de a ne reîntoarce la Tatăl sub semnul Bunei-Vestiri ne este aproape tuturor…”. La final, Preasfințitul Virgil Bercea, sub patronajul căruia a avut loc acest vernisaj, a mulțumit artistului Adrian Ilfoveanu pentru lucrările realizate și expuse, diferiților reprezentanți ai instituțiilor locale – printre care doamna Antonia Nica, vice-primar al orașului Oradea – pentru prezență, înălțând împreună cu orădenii prezenți o rugăciune pentru sufletul adormitului întru Domnul Ioan Aurel.

„Trecând pe aici, prin curtea Catedralei, acești îngeri vă vor determina să vă gândiți că dincolo de tot ceea ce este material, trebuie să ne gândim la ceea ce este spiritual!” (PS Virgil Bercea)

Biroul de Presă EGCO