„În data de 6 ianuarie 2017, în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea se da citire decretului 1442/28.11.2016 prin care PS Virgil Bercea, episcopul eparhial de Oradea Mare, proclama un AN JUBILIAR pentru Seminarul Sfintii Vasile, Grigore si Ioan, Oradea, la aniversarea celor 225 de ani de existenta a institutiei oradene de formare a preotilor.
Anul jubiliar a fost inaugurat cu festivitatile ocazionate de Hramul Seminarului – Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, (30 ianuarie 2017) si urma sa se încheie în data de 6 decembrie, 2017, sarbatoarea Catedralei Sf. Nicolae si a întregii Eparhii de Oradea.
Toate activitatile Seminarului nostru desfasurate în aceasta perioada au fost organizate sub egida Jubileului 225. Cele mai importante, pe lânga obisnuitele vizite în diferitele eparhii si parohii din tara sau exercitiile spirituale dinaintea Craciunului si a Pastilor, au fost simpozioanele studentilor si profesorilor precum si diferitele conferinte si vizite ale diferitelor fete bisericesti din tara si strainatate.
În anul 2017, pentru Eparhia de Oradea sarbatoarea a fost dubla, întrucât s-au aniversat 240 de ani de la înfiintare si 225 de ani de la fondarea seminarului.
Solemnitatea încheierii Jubileului 225 a fost pregatita de catre comunitatea seminarului, care, s-a bucurat sa faca parte din generatia jubiliara. Evenimentul s-a desfasurat în seara de 5 decembrie, începând cu celebrarea Acatistului Sfântului Nicolae, urmat de Vecernia cu Litie, în cadrul careia s-au venerat si moastele Patronului Catedralei. La aceste celebrari au participat, pe lânga multimea de credinciosi din Oradea, toti seminaristii greco-catolici din România, respectiv de la seminarele greco-catolice din Blaj si Cluj Napoca, însotiti de formatorii lor precum si de cei de la Pio Romeno, apartinatori ai Eparhiei de Oradea. De asemenea, am avut marea bucurie de a avea în mijlocul nostru si rectori si formatori, insotiti de seminaristi, de la seminarele greco-catolice din Ucraina: Ujhorod, Kiev, Lviv, Ivano Frankivsk, Ternopil, Drohobich dar si de la Colegiul Oriental din Eischtätt, Germania si de la Seminarul greco-catolic din Presov, Slovacia. Importanta slujbelor a fost data si de prezenta Mitropolitului din Presov, IPS Ján Babjak, a PS Alexandru Mesian, episcopul de Lugoj, a PS Manuel Nin din Atena, Grecia si, desigur de prezenta Preasfintiei Sale, Virgil, episcopul nostru de Oradea.
Ziua de 6 decembrie 2017 ramâne în istoria seminarului oradean dar si a eparhiei noastre întrucât aproape toti preotii din eparhie, împreuna cu cei invitati din tara si strainatate – aproape 200 la numar, cu diaconii si cu seminaristii prezenti si cu episcopii si mitropolitii veniti la Oradea pentru acest eveniment, au celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a Jubileului 225. Procesiunea a început de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu la ora 9.45, urmând ca la ora 10.00 sa înceapa Sfânta Liturghie. Episcopii care ne-au fost alaturi au fost, pe lânga cei amintiti mai sus: IPS Miguel Maury Buendia, Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova, cel care a si tinut cuvântul de învatatura, IPS Fülöp KOCSIS, mitropolit de Hajdúdorog, PS Vasile Bizau, episcop de Maramures, PS László BÖCSKEI, episcopul romano-catolic de Oradea si PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla.
Evenimentul a fost marcat de primirea treptelor de catre seminaristii din anii I, III si IV, respectiv învesmântarea cu reverendele si hirotesirea întru lectori si ipodiaconi. Treptele au fost acordate dupa binecuvântarea de început a Sfintei Liturghii, de catre Excelenta Sa, Nuntiul Apostolic, PS Virgil, PS Alexandru si de PS Vasile, întrucât în seminarul nostru se formeaza si seminaristi apartinatori eparhiilor de Maramures si Lugoj.
Pe lânga episcopii, preotii si seminaristii prezenti, au participat la solemnitate si un numar mare de credinciosi din Oradea si din diferite parti ale Eparhiei de Oradea dar si din alte locuri.
Evenimentul solemn de încheiere a Jubileului 225, respectiv celebrarile liturgice, reprezinta un mod prin care i-am multumit Domnului pentru toate generatiile de preoti care, de-a lungul istoriei, s-au format în seminarul oradean. Euharistie înseamna multumire. În cadrul celebrarii euharistice, la care au dat raspunsurile toti seminaristii greco-catolici din România prezenti, i-am adus lauda lui Dumnezeu si i-am încredintat actiunea formativa din seminarele noastre, rugându-l în acelasi timp „sa cheme noi lucratori în via sa, deoarece secerisul este mult iar lucratorii sunt putini” (Lc. 10,2).
Evenimentul s-a încheiat cu o agapa fraterna la care au participat toti invitatii – laici, preoti, seminaristi si episcopi în cadrul seminarului.
Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit de-a lungul anilor si celor care continua sa ne sprijine si, în mod deosebit, celor care au fost prezenti la eveniment: credinciosi de-ai nostri, preoti, seminaristi, episcopi dar si reprezentanti ai institutiilor de învatamânt din tara si strainatate, precum si reprezentantilor institutiilor statului de la nivelul local si de la nivelul national, precum Dl. Secretar de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, care a adresat un discurs celor prezenti.
Speram ca acest eveniment sa fie, pentru biserica noastra, un nou imbold pentru trairea autentica a credintei. Sa trezeasca speranta în sufletele noastre si, desigur, sa ne ajute sa devenim din ce în ce mai mult o singura turma, condusa de un singur Pastor!

Rector