„Sub genericul ”Pace si armonie”, papa Francisc a început joi calatoria apostolica în Bangladesh, pe care o va încheia sâmbata, 2 decembrie. Pontiful a încheiat joi vizita sa pastorala în Myanmar cu o asteptata Sfânta Liturghie, la ora locala 10.00, în catedrala ”Sf. Maria” din Yangon, vechea capitala a tarii majoritar budiste, la care au participat în mod special tinerii catolici din fosta Birmanie.

Dupa Sf. Liturghie de la Yangon, papa Francisc a mers la aeroportul international de unde a plecat spre capitala Bangladeshului, Dhaka. Pontiful a ajuns la ora locala 15.00, distanta de aproape 1.100 de km fiind parcursa cu un avion al companiei bengaleze BIMAN în 2 ore si 30 de minute. Pe aeroportul din Dhaka papa a fost întâmpinat de presedintele Republicii, Abdul Hamid, dupa care a avut loc ceremonia oficiala de bun venit. Doi copii în costume traditionale i-au oferit oaspetelui flori si un vas cu pamânt pe care pontiful l-a binecuvântat. Erau de fata mai multe autoritati politice si civile, zece episcopi catolici din Bangladesh si zeci de credinciosi, printre care si un grup de 40 de copii care au executat dansuri traditionale.

Primul moment din agenda vizitei în Bangladesh a fost omagiul adus de papa Francisc la Memorialul eroilor de la Savar, în apropierea capitalei, unde a plantat un pom în ”Parcul Pacii”. Succesiv, pontiful a mers la Muzeul memorial dedicat seicului Mujibur Rahman, primul presedinte al R. Bangladesh care si-a dobândit independenta în 1971. Considerat ”parintele natiunii”, Mujibur Rahman a primit titlul onorific de ”prieten al Bengalei” – ”Bangabandhu”. Pontiful a facut o rugaciune în tacere si a depus o coroana de flori.

La ora locala 17.30, papa Francisc a facut o vizita de curtoazie la presedintele Republicii, Abdul Hamid, oferindu-i, la traditionalul schimb de daruri, o reproducere dupa harta geografica a lui Ptolemeu (sec. II î.C.). Luata din fondul de manuscrise din Biblioteca Vaticanului, harta reproduce regiunea situata ”inter Gangem et Sinas” (între fluviul Gange si China).

Palatul Presedintiei a fost si spatiul ultimului moment al primei zile de calatorie apostolica în Bangladesh: întâlnirea papei Francisc, la ora locala 18.00 (ora României 14.00), cu autoritatile politice, reprezentantii societatii civile si membrii Corpului Diplomatic.”Cu toate ca vizita mea este adresata în primul rând Comunitatii catolice din Bangladesh”, a spus papa în discursul sau, ”un moment privilegiat va fi întâlnirea, mâine, la Ramna, cu responsabilii ecumenici si inter-religiosi. Împreuna ne vom ruga pentru pace si vom reafirma angajamentul nostru de a lucra pentru pace. Bangladesh este cunoscut pentru armonia care prin traditie a existat între adeptii diverselor religii. Aceasta atmosfera de respect reciproc si un climat din ce în ce mai mare de dialog între religii permit credinciosilor sa-si exprime liber cele mai profunde convingeri cu privire la semnificatia si scopul vietii. În acest fel, ei pot contribui la promovarea valorilor spirituale care sunt baza sigura a unei societati juste si pasnice. Într-o lume în care religia este deseori, în mod scandalos, folosita gresit cu scopul de a alimenta dezbinarea, aceasta marturie despre puterea ei de reconciliere si uniune este mai necesara ca niciodata. Aceasta s-a aratat în mod deosebit de graitor în reactia comuna de indignare care a venit în urma brutalului atac terorist de anul trecut, aici, la Dhaka, si în mesajul clar transmis de autoritatile religioase ale natiunii prin care preasfântul nume al lui Dumnezeu nu poate fi invocat niciodata pentru a justifica ura si violenta împotriva altor fiinte umane, semeni ai nostri”.

În cursul serii de joi, Sfântul Parinte a mers la nuntiatura apostolica din Dhaka pentru cina si odihna. Vineri, 1 decembrie, papa celebreaza Sf. Liturghie cu hirotonire de preoti în Parcul Suhrawardy Udyan, are o întrevedere cu primul ministru al tarii si, succesiv, cu episcopii catolici bengalezi, iar în cursul serii, prezideaza Întâlnirea pentru pace, cu participarea mai multor religii si a celorlalte confesiuni crestine.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va