„Dragi compatrioti,
Ziua Nationala a României reflecta împlinirea dezideratului de libertate, unitate si demnitate nationala al mai multor generatii, expresie a vointei poporului român. Odata cu celebrarea celor o suta de ani de la încheierea Primului Razboi Mondial, anul viitor vom sarbatori Centenarul Marii Uniri. Exemplul mobilizator al trecutului poate fi si trebuie folosit pentru ceea ce ne revine de facut în prezent. România de azi este o societate democratica, cu o economie de piata si un stat de drept functionale care are un rol important la frontiera de est a Uniunii Europene si a NATO. Românii sunt încrezatori în proiectul european care a adus pace si bunastare continentului nostru, precum si sansa de a calatori liber si de a ne cunoaste mai bine între noi popoarele europene.
Un gând special catre compatriotii care muncesc în conditii grele si cu sacrificii fie în agricultura, fie pe santiere. De asemenea, un gând de pretuire pentru cei care lucreaza în domeniul sanitar, asistenti, medici pentru ca reusesc sa aduca speranta si alinare celor suferinzi. Elevilor, studentilor, dascalilor, artistilor si celor care se afla în domeniul cercetarii le multumesc pentru participarea la dialogul cultural si la cultivarea spiritului uman. Multumesc profesoarelor de limba, cultura si civilizatie româneasca, slujitorilor Bisericii pentru asistenta spirituala si formarea umana a celor mai mici dintre noi.
Patriotismul nu înseamna respingerea celuilalt, ci un mod de a actiona în baza unor principii în care sa primeze etica, onoarea si responsabilitatea pentru rolul pe care îl avem fiecare ca lucrurile sa mearga bine. Poporul român nu s-a afirmat prin talente negative, ci prin curajul onestitatii. Marile proiecte se realizeaza împreuna, nu printr-o abordare egoista sau atitudini negative si nu prin coruptia morala, indiferenta si intoxicarea cu rautati. Sa facem ca multumirea si bucuria celor din preajma noastra sa fie multumirea si bucuria noastra.
Dezbinarea si învrajbirea au ruinat si ruineaza popoare si comunitati pâna la disparitia lor. Unitatea, solidaritatea, consecventa si coerenta actiunilor noastre, în tara si diaspora, sunt modalitatile prin care poporul nostru va putea conta între popoarele lumii. De aceea, dincolo de sensul istoric si de perspectivele pe care le-a deschis Marea Unire de la 1 decembrie 1918, semnificatia profunda a acestei sarbatori este în primul rând unitatea. Sa contribuim prin modul nostru de a fi la prestigiul si orgoliul de a ne numi români.
Cu aleasa pretuire pentru fiecare român de buna-credinta,
George Bologan
Ambasador
Sursa:roma.mae.ro