„Mesaj adresat patriarhului Bartolomeu pentru sarbatoarea sfântului Andrei

În cadrul schimbului traditional de delegatii pentru sarbatorile respective ale sfintilor patroni – 29 iunie la Roma pentru celebrarea sfintilor Petru si Paul si 30 noiembrie la Istanbul pentru celebrarea sfântul Andrei – cardinalul Kurt Koch, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, conduce delegatia Sfântului Scaun pentru sarbatoarea Patriarhiei ecumenice. Cardinalul este însotit de episcopul Brian Farrell, secretar al dicasterului, si de monsenior Andrea Palmieri, subsecretar. La Istanbul s-a unit la delegatie nuntiul apostolic din Turcia, arhiepiscopul Paul F. Russell. Delegatia Sfântului Scaun a luat parte la solemna Dumnezeiasca Liturghie prezidata de Bartolomeu în biserica patriarhala "Sfântul Gheorghe" la Fanar si a avut o întâlnire cu patriarhul si conversatii cu comisia sinodala care se ocupa de relatiile cu Biserica Catolica. Cardinalul Koch a încredintat patriarhului ecumenic un mesaj autograf al papei Francisc pe care l-a citit la încheierea Dumnezeiestii Liturghii. Iata o traducere a mesajului pontifical.

Sanctitatii Sale Bartolomeu
Arhiepiscop de Constantinopol
Patriarh ecumenic

Desi departe de Roma, în vizita pastorala în Myanmar si în Bangladesh, doresc sa extind cele mai bune urari fraterne dumneavoastra, Sanctitate, si membrilor Sfântului Sinod, clerului si calugarilor, precum si tuturor credinciosilor adunati pentru dumnezeiasca liturghie în biserica patriarhala "Sfântul Gheorghe", pentru comemorarea liturgica a sfântului apostol Andrei, fratele lui Simon Petru si cel dintâi chemat dintre apostoli, sfânt patron al Bisericii de Constantinopol si al Patriarhiei ecumenice. Când diaconul în cursul dumnezeiestii liturghii îi va invita pe cei care sunt adunati acolo ca sa se roage "pentru cei calatoresc pe pamânt, pe mare si prin aer", va cer sa va rugati si pentru mine.
Delegatia trimisa de mine este un semn al solidaritatii mele spirituale cu rugaciunea voastra de aducere de multumire si de lauda pentru tot ceea ce Dumnezeul nostru Atotputernic si Milostiv a facut prin marturia apostolului Andrei. În mod asemanator, delegatia Patriarhiei ecumenice, primita la Roma în iunie, ne-a demonstrat apropierea sa în timp ce noi celebram faptele minunate savârsite de Dumnezeu, izvorul oricarui bine, prin apostolii Petru si Paul, sfinti patroni ai Bisericii de Roma.
Apostolii au proclamat pâna la marginile pamântului, prin cuvinte si prin jertfa vietii lor, ceea ce ei însisi au vazut, au ascultat si au experimentat: Cuvântul Vietii, Domnul nostru Isus Cristos, mort si înviat pentru mântuirea noastra. A ne însusi aceasta proclamare ne permite sa intram în comuniune cu Tatal, prin Fiul, în Duhul Sfânt, care este însusi fundamentul comuniunii care deja îi uneste pe cei care sunt botezati în numele Preasfintei Treimi (cf. 1In 1,1-3). Catolicii si ortodocsii, marturisind împreuna dogmele primelor sapte concilii ecumenice, crezând în eficacitatea Euharistiei si a celorlalte sacramente si pastrând succesiunea apostolica în slujirea episcopilor, deja experimenteaza o apropiere reciproca profunda (cf. Unitatis redintegratio, nr. 15). Astazi, în aducere de multumire Dumnezeului iubirii, în ascultare fata de vointa Domnului nostru Isus Cristos si în fidelitate fata de învatatura apostolilor, recunoastem cât este de urgent sa crestem spre comuniunea deplina si vizibila.
Este motiv de bucurie sa aflu ca în ajunul sarbatorii sfântului Andrei, în timpul unei întâlniri la care dumneavoastra, Sanctitate, ati luat parte, a fost comemorata a cincizecea aniversare a vizitei lui Paul al VI-lea la Fanar la 25 iulie 1967. Acel moment istoric de comuniune între pastorii Bisericii din Roma si al Bisericii din Constantinopol readuce în minte cuvintele patriarhului Atenagora când l-a primit pe papa Paul al VI-lea în biserica patriarhala "Sfântul Gheorghe", unde sunteti adunati astazi. Consider ca acele cuvinte pot continua sa inspire dialogul dintre Bisericile noastre: "Sa unim ceea ce este despartit, oriunde este posibil acest lucru, prin acte în care ambele Biserici sunt implicate, dând forta în plus problemelor de credinta si disciplinei canonice pe care le avem în comun. Sa facem un dialog teologic dupa principiul [de] comunitate deplina în fundamentele credintei, libertate fie în gândirea teologica, unde acest lucru este pios si edificator si inspirat de corpul principal al Parintilor, fie în varietatea obiceiurilor locale, asa cum a promovat Biserica înca de la începuturi" (Tomos Agapis, Vatican-Phanar [1958-1970], pag. 382-383).
Va exprim, Sanctitate, recunostinta mea vie pentru ospitalitatea generoasa si cordiala pe care mitropolia de Leros din Patriarhia ecumenica, sub conducerea pastorala a Eminentei Sale Paisios, a extins-o membrilor Comitetului mixt de coordonare a Comisiei Internationale pentru Dialogul Teologic între Biserica catolica si Biserica ortodoxa. Doresc din nou sa încurajez acest dialog teologic. Consensul obtinut, între catolici si ortodocsi, despre unele principii teologice fundamentale care reglementeaza raportul dintre primat si sinodalitate în viata Bisericii din primul mileniu, poate folosi la evaluarea, si în maniera critica, a unor categorii si practici teologice care s-au dezvoltat în al doilea mileniu în conformitate cu aceste principii. Acest consens poate sa ne permita sa prefiguram un mod comun de a întelege exercitarea slujirii episcopului de Roma, în contextul sinodalitatii si în slujba comuniunii Bisericii în contextul actual. Aceasta misiune delicata trebuie sa fie desfasurata într-un climat de deschidere reciproca si, mai ales, ascultând de cererile pe care Duhul Sfânt le face Bisericii.
Sanctitate, frate iubit în Cristos, în ultimele luni am urmarit cu mare interes participarea dumneavoastra la importante evenimente internationale care s-au desfasurat în toata lumea, referitoare la îngrijirea creatiei, la coexistenta pasnica între popoare de culturi si traditii religioase diferite, precum si la prezenta crestinilor în Orientul Mijlociu. Angajarea dumneavoastra, Sanctitate, este pentru mine personal un izvor de inspiratie, de sprijin si de încurajare pentru ca, asa cum stiti bine, împartasim tot aceste preocupari. Este speranta mea ferventa ca ortodocsii si catolicii sa poata promova initiative comune la nivel local cu privire la aceste probleme, pentru ca exista multe contexte în care ortodocsii si catolicii pot deja sa lucreze împreuna fara a astepta ziua comuniunii depline si vizibile.
Asigurându-va de amintirea mea constanta în rugaciune, cu sentimente de afect calduros schimb cu dumneavoastra, Sanctitate, o îmbratisare fraterna de pace.

Franciscus

(Dupa L'Osservatore Romano, 1 decembrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: www.ercis.ro