„Papa Francisc efectueaza o calatorie apostolica în Myanmar si Bangladesh în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2017 sub genericul ”Iubire si pace”, respectiv, ”Pace si armonie”.
Vizita în Myanmar (26 – 30 noiembrie 2017)
Potrivit programului anuntat de Sala de Presa a Sf. Scaun, Suveranul Pontif pleaca duminica, 26 noiembrie, la ora Romei 21.40, de pe aeroportul Fiumicino spre Yangon, capitala Myanmarului, unde ajunge luni la ora locala 13.30, când are loc si primirea oficiala.
Marti, 28 noiembrie, la ora locala 14.00, Sfântul Parinte merge cu avionul de la Yangon la Nay Pyi Taw unde, la ora 15.50, se desfasoara ceremonia de bun venit la Palatul presedintiei si vizita de politete la presedintele tarii. Tot aici, pontiful are o întâlnire cu consilierul de stat si ministrul afacerilor externe. La ora 17.15, la International Convention Center, întâlnirea papei cu autoritatile, societatea civila si membrii Corpului Diplomatic si primul discurs oficial al vizitei în Myanmar. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la Yangon, dupa care merge la Arhiepiscopia catolica pentru cina si odihna.
Miercuri, 29 noiembrie, papa Francisc celebreaza la ora locala 9.30 Sfânta Liturghie în aer liber la Kyaikkasan Ground si prezinta omilia celebrarii euharistice. La ora 16.15, pontiful se întâlneste cu Consiliul suprem ”Sangha” al calugarilor budisti, la Kaba Aye Center, si tine al doilea discurs oficial al calatoriei apostolice. Ultimul moment din agenda publica a zilei este întâlnirea Sfântului Parinte cu episcopii din Myanmar într-un salon de la catedrala Sfintei Maria, cu ultimul discurs din tara asiatica.
Vizita în Bangladesh: Dhaka
Joi, 30 noiembrie, solemnitatea sfântului apostol Andrei, pontiful prezideaza la ora 10.15 Sfânta Liturghie cu tinerii în catedrala Sfânta Maria din Yangon si prezinta omilia celebrarii euharistice. La scurt timp dupa Sf. Liturghie, papa pleaca la aeroportul international din Yangon unde se încheie calatoria sa apostolica în Myanmar. Din capitala acestei tari, Suveranul Pontif merge cu avionul la Dhaka, în Bangladesh, unde ajunge la ora locala 15.00. O ora mai târziu, papa merge în vizita la Memorialul National al Martirilor si aduce un gest de omagiu Parintelui natiunii la Bangabandhu Memorial Museum. La 17.30, vizita de curtoazie la presedintele tarii în Palatul Presedintiei, iar la ora 18.00, primul discurs oficial al vizitei în Bangladesh, la întâlnirea din Palatul Presedintiei cu autoritatile, societatea civila si membrii Corpului diplomatic.
Vineri, 1 decembrie, la ora 10.00, papa celebreaza Sfânta Liturghie în Parcul Suhrawardy Udyan si tine omilia ritului sacru, în cadrul celebrarii euharistice fiind hirotoniti mai multi candidati la sacramentul preotiei. La 15.20, Suveranul Pontif primeste vizita primului ministru la sediul Nuntiaturii apostolice. La ora 16.00, papa merge pentru o vizita de rugaciune la catedrala din Dhaka, iar câteva zeci de minute mai târziu, se întâlneste cu episcopii din Bangladesh în Casa preotilor pensionari. În fine, la ora 17.00, în parcul Arhiepiscopiei, are loc Întâlnirea inter-religioasa si ecumenica pentru pace, aici fiind prevazut al doilea discurs oficial al zilei.
Sâmbata, 2 decembrie, la ora 10.00, pontiful efectueaza o vizita privata la Casa Maicii Tereza din Tejgaon. La 10.45, Sfântul Parinte se întâlneste cu preotii, persoanele consacrate si seminaristii în biserica Sfântului Rozariu si prezinta primul discurs din agenda zilei. La 11.45, papa viziteaza cimitirul parohial de la biserica veche a Sfântului Rozariu. Dupa amiaza, la 15.20, Sfântul Parinte are o întâlnire cu tinerii la Colegiul Notre Dame din Dhaka, unde prezinta ultimul discurs oficial al calatoriei apostolice în Bangladesh. În jurul orei locale 17.00, papa Francisc este din nou la aeroportul international din Dhaka de unde se întoarce cu avionul la Roma, sosirea fiind programata pe aeroportul Ciampino la ora locala 23.00.
Calatoria apostolica în Myanmar si Bangladesh este cea de-a 21-a a pontificatului. Cea mai recenta calatorie internationala a papei Francisc a avut loc în Columbia (6-11 septembrie 2017), în timp ce urmatoarea, a sasea în America Latina, se va desfasura în Chile si Peru (15-22 ianuarie 2018).

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va