„Statuia lui Ion I.C. Bratianu a fost dezvelita ieri în parcul care îi poarta numele. Ziua de 24 noiembrie a fost aleasa de municipalitatea oradeana pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la moartea marelui om politic liberal, care a jucat un rol important în Marea Unire din 1918. La eveniment au participat câteva sute de persoane, o mare parte reprezentând-o membri ai PNL.

Inclusa de Primaria Oradea în programul dedicat Centenarului Marii Uniri, dezvelirea statuii lui Ion I.C. Bratianu a avut loc ieri, în parcul cu acelasi nume, în prezenta a câteva sute de persoane. Mare parte dintre cei prezenti au fost liberali, grupul fiind condus de presedintele PNL, Ludovic Orban. De altfel, pentru a marca acest eveniment, sedinta Biroului Permanent National al PNL a avut loc ieri la Oradea. De asemenea, la eveniment au fost prezenti prefectul Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan si viceprimarii Florin Birta si Mircea Malan, parlamentarii liberali bihoreni, episcopul ortodox al Oradiei Sofronie Drincec si cel greco-catolic, Virgil Bercea, sefi de institutii deconcentrate, dar si academicienii Nicolae Noica si Mihai Sora. Acesta din urma, în vârsta de 101 ani, a tinut sa fie de fata la dezvelirea statuii marelui om politic care s-a aflat în fruntea Guvernului României în momentul înfaptuirii Marii Uniri. Din partea Consiliului Judetean Bihor au fost prezenti doar consilierii liberali. Ceremonia a debutat la ora 13.00, cu intonarea Imnului de stat al României, dupa care a fost dezvelita statuia lui Ionel Bratianu. Sarcina i-a revenit sculptorului Radu Ciobanu, cel care a câstigat concursul pentru realizarea statuii, organizat de municipalitate în anul 2015. A urmat slujba de sfintire, savârsita de PS Sofronie Drincec. Despre importanta implicarii lui Ionel Bratianu în realizarea Marii Unirii, dar si despre motivele pentru care românii si, implicit, oradenii, trebuie sa-i fie recunoscatori a vorbit primarul Ilie Bolojan. „Marcam azi personalitatea unuia dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat tara noastra: Ion I.C. Bratianu. Alaturi de alti câtiva oameni politici de seama si alaturi de armata româna, acesta a avut un rol major la ceea ce este România astazi si la faptul ca Oradea, Aradul, Timisoara si celelalte orase sunt astazi în România. Era o obligatie din partea noastra ca oras sa amplasam aceasta statuie, iar în anii urmatori, când pe parcursul a doi ani vom marca si în Oradea Centenarul Marii Uniri, ne propunem ca, pe lânga cele 100 de proiecte de investitii, sa mai amplasam câteva statui în semn de respect pentru oameni care au facut lucruri importante pentru România si pentru Oradea”, a afirmat Bolojan, precizând ca a fost aleasa ziua de 24 noiembrie pentru acest eveniment pentru ca „azi se împlinesc 90 de ani de la decesul sau, la 63 de ani, în timp ce servea România ca prim-ministru, încheind o cariera care si-a pus amprenta asupra a ceea ce este astazi tara noastra”. În discursul sau, primarul Oradiei a mentionat ca Ion I.C. Bratianu a fost un model de demnitate, iar românii merita sa-i respecte pe atât pe Bratianu, cât si pe Iuliu Maniu, Regele Ferdinand, Regina Maria si pe toti generalii Armatei Române.

„O floare rara, a recunostintei”

Istoricul Nicolae Noica a apreciat faptul ca municipalitatea oradeana a ales sa-l omagieze pe marele om politic Ion I.C. Bratianu. „Se spune adesea ca recunostinta e o floare rara. Ei bine, aici la Oradea, s-a sadit azi o floare rara: recunostinta fata de Ion I.C. Bratianu, cel care, în 1916, dupa doi ani de amânari bine gândite, a semnat documentul de intrare în razboi a României. Merita aratat tineretului mult mai mult despre cine a fost I.C. Bratianu, cel care a provenit dintr-o familie de mari patrioti. Acesta s-a format înainte ca tehnician, lucrând 6 ani inginer constructor la Paris, apoi alti 6 ani la constructii în tara, fiind cel care a lucrat cu Anghel Saligny la Podul peste Dunare. Numai dupa 12 ani a intrat în politica, unde cu demnitate a realizat niste lucruri extraordinare”, a mentionat Nicolae Noica. Academicianul considera ca Oradea ar trebui sa amplaseze si o statuie a Regelui Ferdinand, cel care a contribuit decisiv la Marea Unire din 1918.

„Cu ani în urma, obisnuiam sa vin cu familia la Baile Felix, umblam pe strazile acestui frumos oras si nu-mi imaginam ca o sa-mi leg destinul de aceste locuri. Acum o parte din inima mea se afla aici”, a declarat sculptorul Radu Ciobanu, care, în alocutiunea sa, a explicat simbolistica monumentului. Astfel, pe coloana de lânga statuia lui Ion I.C. Bratianu, se afla stema regala a României, ce reuneste simbolurile provinciilor istorice. Deasupra coloanei este o acvila, „simbol al Armatei Române si al maretiei statului”, iar în stânga, se afla statuia lui Bratianu, aratând spre simbolul tarii. Dupa alocutiuni a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori, ceremonialul încheindu-se cu defilarea detasamentului de onoare. Manifestarile dedicate lui Ion I.C. Bratianu au continuat cu un simpozion de prezentare a personalitatii acestuia, care s-a desfasurat, de la ora 16.00, în sala mare a Primariei Oradea, la care au fost invitati sa vorbeasca academicienii Nicolae Noica, Ionut Cojocaru si Mihai Sora.

Sursa: https://www.crisana.ro