„Unitate, solidaritate, respectarea vietii si a familiei, radacinile crestine, tutelarea locurilor de munca si a tinerilor, primirea imigrantilor. Evidentiind aceste valori mai actuale ca oricând, papa Francisc i-a primit în audienta vineri, în Vatican, pe liderii europeni, reuniti la Roma pentru aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, care au stat la originea Comunitatii Europene.
Europa viitorului sa priveasca la parintii fondatori
Unei Europe aflata în cautarea unei noi identitati, papa Francisc a dat un impuls pentru redescoperirea acelor motivatii care i-au inspirat pe parintii fondatori ai Europei unite. Succesiv schimbului de saluturi, pontiful a amintit ca nu se poate întelege timpul pe care-l traim fara trecut, în aceasta optica trebuind interpretata data de 25 martie 1957:
Papa Francisc: «A fost o zi încarcata de asteptari si de sperante, de entuziasm si de emotie… Memoria acelei zile se uneste cu sperantele de azi si cu sperantele popoarelor europene care cer discernamânt asupra prezentului pentru a continua, cu reînnoit avânt si încredere, parcursul început.»
Potrivit fondatorilor, fraternitatea si justitia ar trebuie sa stea la baza Europei unite, iar politica, economia si justitia ar trebui sa fie pe masura omului. Umanismul european, dupa anii obscuri ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, si-a bazat proiectul umanitar tocmai pe persoana umana.
Papa Francisc: «La originea ideii Europei unite se afla figura si responsabilitatea persoanei umane, împreuna cu efervescenta fraternitatii evanghelice, cu vointa de adevar si justitie, accentuata de o experienta milenara»
Unitate, solidaritate, ospitalitate si radacini crestine
Reparcurgând frazele pronuntare în urma cu 60 de ani, papa Francisc a amintit spiritul de solidaritate care trebuie sa însufleteasca Europa în fata fortelor care tind sa respinga si în fata tentatiei de "a reduce idealurile care au stat la baza Uniunii la necesitati productive, economice si financiare".
Papa Francisc: «Acolo unde generatiile doreau sa vada caderea semnelor unei fortate dusmanii, acum se discuta despre cum sa fie lasate afara 'pericolele' din timpul nostru: începând cu un lung sir de femei, barbati si copii care fug de razboi si de saracie, care cer doar posibilitatea unui viitor pentru sine si pentru cei dragi.»
Unitate, primire buna: totul se traduce prin conceptul de pace, esential – atunci ca si acum – pentru construirea unui viitor avantajos pentru fiecare generatie. Iar aceste valori trebuie afirmate tocmai din perspectiva vointei parintilor fondatori, fara a uita de unde izvorasc – a amintit Sfântul Parinte. "La originea civilizatiei europene se afla crestinismul" – a spus papa Francisc – "fara de care valorile occidentale ale demnitatii, libertatii si dreptatii rezulta a fi cel putin de neînteles".
Papa Francisc: «Si în zilele noastre – spunea Ioan Paul al II-lea – sufletul Europei ramâne unit pentru ca, dincolo de originile sale comune, traieste aceleasi valori crestine si umane, precum demnitatea persoanei umane, sentimentul profund al dreptatii si al libertatii, al necesitatii muncii, al spiritului de initiativa, al iubirii fata de familie, al respectului vietii, al tolerantei, al dorintei de cooperare si de pace, ce reprezinta aspecte ce caracterizeaza sufletul Europei.»
Unde priveste Europa
Succesiv, pontiful a facut o referinta la actuala criza si, rasturnând acceptiunea negativa a termenului, a afirmat ca "acesta este un timp de provocari si de oportunitati". Privitor la viitorul Europei, papa se întreaba: "Care este ereditatea parintilor fondatori? Ce perspective ne indica pentru a înfrunta provocarile ce ne asteapta? Care sunt sperantele pentru Europa de azi si de mâine?"
Papa Francisc: «Raspunsurile le gasim tocmai în pilastri asupra carora ei au dorit sa edifice Comunitatea economica europeana si pe care i-am amintit deja: centralitatea omului, o solidaritate practica, deschiderea fata de lume, eforturile pentru realizarea pacii, a dezvoltarii si deschiderea fata de viitor.»
Regasirea sperantei
Papa Francisc a pus accentul pe necesitatea ca Uniunea Europeana sa redescopere sentimentul de a fi în primul rând o comunitate de persoane si de popoare. Coeziunea si contributia de solidaritate trebuie sa fie motoarele de actiune, antidotul împotriva populismelor moderne. Pontiful a amintit cu emotie victimele atentatului de la Londra, subliniind necesitatea dialogului, a întâlnirii si a întelegerii reciproce, privind spre un viitor fara teama de cel diferit, în care pacea se iveste din justitia sociala. Nu ne putem limita la gestionarea gravei crize migratori ca si cum ar fi doar o problema numerica, economica sau de securitate. Însa, cum poate reusi Europa sa regaseasca speranta?
Papa Francisc: «Când exista deschidere fata de tineri si li se ofera perspective serioase de educatie si reale posibilitati de integrare în câmpul muncii. Când se investeste în familie, ce reprezinta prima si fundamentala celula a societatii. Când se respecta constiinta si idealurile cetatenilor sai. Când se garanteaza posibilitatea a avea fii, fara frica ne a nu-i putea întretine. Când se apara viata în toata sacralitatea sa.»

Sursa: http://ro.radiovaticana.va