„La invitatia Preasfintiei Sale Petroniu Salajeanul, Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a participat la manifestarile dedicate Deschiderii Centenarului Marii Uniri în judetul Salaj. Manifestarile au avut loc în Catedrala Ortodoxa „Înaltarea Domnului” din Zalau, unde au participat oameni de cultura ai judetului Salaj, oficialitati civile si militare, preoti, precum si domnul academician Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a si conferentiat despre Centenarul Marii Uniri.

Au fost evocate numele personalitatilor care au avut un rol deosebit în faurirea Unirii precum Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti, precum si rolul avut de catre cele doua Biserici românesti Greco-Catolica si Ortodoxa prin episcopii Iuliu Hossu, cel care a citit Declaratia Unirii si Miron Cristea.

În a doua parte a evenimentului a avut loc un concert de muzica traditionala si patriotica româneasca orchestrata pentru instrumente de suflat si instrumente electronice condus de catre domnul Mihai Toma si membrii Proiectului „Dacika”, carora li s-au alaturat si membrii corului catedralei „Sfânta Vineri”. Concertul a avut loc prin organizarea Asociatiei Nationale Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala judeteana Salaj, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale prin Directia Judeteana de Cultura.

Prezentam în cele ce urmeaza cuvântul adresat de catre Preasfintia Sa Virgil la deschiderea Anului Centenarului în judetul Salaj:

„Preasfintia Voastra,
Stimate Domnule Academician,
Domnule Prefect,
Domnule Primar,
Dragii mei,

Va multumesc pentru invitatia de a fi astazi împreuna! Va felicit pentru acest moment de deschidere al Centenarului Marii Uniri.

La Alba Iulia, în 1918, episcopul ortodox Miron Cristea si întreaga ”adunare nationala” l-au ascultat pe episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaratia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi sa se îmbratiseze. Iuliu Hossu a exclamat: „Pe cum ne vedeti azi îmbratisati frateste, asa sa ramâna îmbratisati pe veci toti fratii români!” Simbolistica acestei îmbratisari, peste ani, trebuie sa conduca la pacea, armonia si buna întelegere dintre cele doua Biserici ortodoxa si greco-catolica.

Domniile Voastre, salajenii, trebuie sa fiti mândri ca multi dintre marii barbati ai neamului, fauritorii Marii Uniri, s-au nascut pe aceste plaiuri. Ma gândesc aici la un Simion Barnutiu cu al sau discurs programatic de pe Câmpia Libertatii de la Blaj – unde s-a strigat întâia data – ” vrem sa ne unim cu Tara”; ma gândesc la Iuliu Maniu si la George Pop de Basesti, la Victor Deleu, Iuliu Coroianu, … ma gândesc la toti preotii nostri salajeni, ortodocsi sau greco-catolici, care i-au însufletit pe credinciosii lor, le-au transmis idealul unirii tuturor românilor si au crescut mareata generatie a Marii Uniri. Da, prin satele noastre, suflul Unirii a ramas nesters, iar cei de atunci l-au transmis urmasilor: la noi în casa de 1 decembrie se cânta Desteapta-te române, Pe-al nostru steag, Pui de lei … iar ”tânul” adica bunicul ne povestea de cum a fost atunci.

Noi, generatia Centenarului Unirii, suntem chemati sa îndeplinim ceea ce spunea „patriarhul natiunii”, George Pop de Basesti: ”lasati-va patrunsi, fratilor, de fiorii sfinti ai acestui stralucit praznic national, si în cea mai deplina si frateasca armonie sa cladim temeliile fericirii noastre nationale viitoare.”

Fie ca bunul Dumnezeu sa ne ajute sa pasim cu demnitate în Centenarul Unirii împreuna ca fratii!”