„Vineri, 24 noiembrie 2017, de la ora 14.00, va avea loc la Târgul Gaudeamus din Bucuresti, lansarea cartii „Rezistenta anticomunista în întrebari si raspunsuri”, autor Cristina Liana Puscas.
Evenimentul va fi organizat si gazduit de catre Editura Eikon, al carei stand de la Târgul Gaudeamus va putea fi vizitat, în perioada 22-26 noiembrie, la Romexpo, Pavilion Central, la nivelul 0.00:17.
Cartea „Rezistenta anticomunista în întrebari si raspunsuri”, aparuta în aceste zile la Editura Eikon, a fost tiparita în cadrul unui proiect finantat de catre Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judetean Bihor. Proiectul, în valoare de 2.910 lei, prevede editarea a 200 de exemplare. Lucrarea cuprinde 25 de chestionare si marturii ale unor fosti detinuti politic care au cunoscut calvarul închisorilor din regimul comunist.
„Carti precum aceasta, datorata Cristinei Puscas, nu sunt destule în România anului de gratie 2017. La aproape trei decenii de la caderea comunismului, înca avem un uimitor si profund pagubos deficit de cunoastere istorica, fapt ilustrat nu doar de nostalgia unor „fosti”, dar, mai grav, de entuziasmul imberb al unor „viitori”. Cum o spunea prea bine regretatul Tony Judt, în vreme ce fascismul, cu a sa amenintare de a curata rasa si de a se instala o mie de ani, a speriat iremediabil, comunismul, cu a sa promisiune utopica, fascineaza înca pe foarte multi. Iata de ce, asemenea marturii despre crimele comunismului sunt atât de importante”, noteaza Radu Preda, presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în prefata cartii.
„Aceasta carte s-a nascut dintr-o încercare disperata de a mai salva de la uitare o memorie pe cale „sa se stinga”. Ultimii supravietuitori ai celei mai întunecate perioade din istoria nationala, tinuti în anonimat chiar si în asa-zisii ani de libertate post-decembrista, si-au descatusat cu mare rezerva amintirile, convinsi ca depozitiile lor, oricum, nu mai au nicio valoare si nu vor schimba nimic din trecutul dureros al natiunii române”, scrie Cristina Liana Puscas.
Evenimentul va fi moderat de catre Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.