„Papa Francisc a înfiintat marti o noua sectiune în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului pentru a-si manifesta „atentia si apropierea” fata de personalul diplomatic al Sfântului Scaun. Aceasta a treia sectiune va fi numita sectiunea pentru personalul diplomatic al Sfântului Scaun si va întari oficiul actual al delegatului pentru reprezentantele pontificale. Tocmai acest delegat, actualmente Arhiepiscopul polonez Jan Romeo Pawlowski, va conduce noua sectiune.

„A treia sectiune va avea de-a face exclusiv cu probleme privind personalul care lucreaza în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun sau care se pregateste pentru asa ceva – deci probleme precum selectarea, formarea initiala si continua, conditiile de viata si munca, promovarile, permisiunile s.a.”, se spune în declaratia Vaticanului. Acestei sectiuni i-a fost acordata autonomia „de a cauta sa aiba o colaborare strânsa cu sectiunea pentru afacerile generale (care va continua sa se ocupe de problemele generale ale reprezentantelor pontificale) si cu sectiunea pentru relatiile cu statele (care va continua sa se ocupe de aspectele politice din activitatea acestor reprezentante)”.

Explicând sarcinile celei de-a treia sectiuni, comunicatul spune ca delegatul pentru reprezentantele pontificale „va participa, alaturi de Excelenta Sa substitutul pentru afacerile generale si de Excelenta Sa secretarul pentru relatiile cu statele, la întâlnirea saptamânala de coordonare organizata de secretariatul de stat. Mai mult, va convoca si conduce întâlnirile ad hoc pentru pregatirea numirilor reprezentantilor pontificali. În fine, va fi responsabil, alaturi de presedintele Academiei Pontificale Ecleziale, de selectarea si formarea candidatilor.”
Sursa: http://www.catholica.ro