„Peste patru mii de nevoiasi, persoane simple si saraci vor participa duminica, 19 noiembrie 2017, în Vatican, la Liturghia pontifului si apoi o mie cinci sute vor lua masa cu el în prima Zi Mondiala dedicata lor.
La initiativa – voita puternic de papa Francisc la încheierea Jubileului Milostivirii, pentru ca toata comunitatea crestina sa fie cheama sa-si întinda propria mâna celor saraci, celor slabi, barbatilor si femeilor a caror demnitate este calcata în picioare – va participa si personalul din asociatiile de voluntariat care provin nu numai din Roma si din Lazio, ci si din diferite dieceze din lume: Paris, Lyon, Nantes, Angers, Beauvais, Varsovia, Cracovia, Solsona, Malines-Bruxelles si Luxemburg. Celebrarea euharistica se va desfasura la ora 10.00 în bazilica "Sfântul Petru". La sfârsitul mesei în aula "Paul al VI-lea", unde fanfara Jandarmeriei Vaticane si corul Le Dolci Note, compus din copii de la 5 la 14 ani, vor anima cântarile.
Mese festive si pentru ceilalti 2500 de invitati au fost organizate la mese, seminarii si colegii catolice din Roma: de la Consiliul Pontifical American la Colegiul Apostolic Leonian; de la mesele de la Circolo San Pietro la masa Caritas Roma; de la comunitatea "Sfântul Egidiu" la Seminarul Mic Pontifical Roman pâna la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum. Mâncarea va fi servita de 40 de diaconi din Dieceza de Roma si de circa 150 de voluntari care provin din parohiile din alte dieceze.
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizari, organizator al initiativei, s-a adresat unor asociatii de voluntariat precum Caritas, Comunitatea "Sfântul Egidiu", Ordinul de Malta, Noile Orizonturi, Comunitatea "Ioan al XXIII-lea", Asociatia Fratello 2016, Operele antoniane din Roma, ACLI din Roma, Grupurile vincentiene de voluntariat; precum si la realitatile apropiate de persoanele marginalizate si la parohii, pentru ca sa reuseasca sa-i implice pe toti nevoiasii sa ia parte. A fost generos raspunsul tuturor acestor institute, care au oferit o colaborare pretioasa.
Ca pregatire pentru aceasta Zi a fost pregatit si un centru sanitar solidar în piata Pio XII, activ de luni, 13, pâna duminica, 19 noiembrie, de la ora 9.00 la ora 16.00. În zona medicala se vor putea efectua gratuit analize clinice, vizite specializate de cardiologie, de dermatologie, de infectioase, de ginecologie si de andrologie. Acest lucru este posibil gratie disponibilitatii institutiilor care au colaborat, precum Fondul Asistenta Sanitara (FAS); Directia de Sanatate si Igiena a Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului; sectiile de dermatologie si de cardiologie de la Policlinica Gemelli; Bios si sectia de ginecologie de la Universitatea Tor Vergata.
Infirmierele voluntare de la Crucea Rosie Italiana se vor ocupa de primirea si de repartizarea în cele cinci corturi pregatite ca ambulatoriu mobil. Pregatirea zonei a fost realizata gratie si contributiei Armatei Italiene si a Confederatiei Nationale a Milostivirilor din Italia.
În ajunul Zilei, sâmbata, 18, se va tine o veghe de rugaciune pentru voluntarii care în fiecare zi în tacerea angajarii lor ofera alinare si bucurie atâtor saraci. Întâlnirea este la ora 20.00 în bazilica "Sfântul Laurentiu din afara zidurilor", aleasa în mod voit pentru a aminti de sfântul diacon din Roma, care atunci când împaratul îi cerea sa predea bogatiile Bisericii i-a prezentat pe saraci spunând: "Acestia sunt adevarata comoara a Bisericii".
În afara de asta, ca pregatire pentru aceasta Zi a fost realizat un material pastoral ajutator, cu titlul Sa nu iubim cu vorbe ci cu faptele, tradus în sase limbi, si publicat în Italia de Editura San Paolo.
Însa initiativele nu se limiteaza la Dieceza de Roma. De fapt, în toata lumea, comunitatile diecezane si parohiile au primit cu entuziasm invitatia papei Francisc, cu multe initiative în persoanelor mai sarace.

(Dupa L'Osservatore Romano, 15 noiembrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu

Sursa: http://www.ercis.ro