„Primatul bisericii ortodoxe a fost invitat de catre Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib. Marturia crestinilor uniti.

ANDREA TORNIELLI

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului va fi la Cairo în 28 si 29 aprilie, invitat de catre Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib, în aceleasi zile în care va fi prezent acolo si Papa Francisc. Va fi o prezenta semnificativa, care alatura crestinii si marturia lor de unitate ca semn pentru pace în lume, în acest moment dificil, când sufla vânt de razboi. Papa de la Roma si Patriarhul Constantinopolului vor fi asadar aproape de Papa Bisericii copte, Tawadros, a carui comunitate a fost lovita si ranita de moarte de catre atentatele fundamentalistilor.
Bartolomeu I a fost invitat de catre el-Tayyib sa participe la Conferinta internationala despre Pace, în cadrul careia sunt prevazute interventiile Papei Francisc si a Marelui Imam. Despre posibilitatea unei calatorii în Egipt a vorbit însusi Patriarhul ortodox în încheierea Sfintei Liturghii de Pasti, dupa cum prezinta Alberto Negri în publicatia Sole 24Ore din 16 aprilie. Bartolomeu a facut cunoscuta o scrisoare, redactata chiar de mâna Suveranului Pontif, în care Francisc îi multumea pentru prietenia lui si în care îsi exprima dorinta de a-l revedea cât mai curând. Asadar, Patriarhul a adaugat: „Ocazia ar putea fi foarte aproape: am fost invitat si eu de catre Universitatea din Al Azhar la Cairo si, în 28 aprilie, as putea fi cu Papa Francisc acolo, cu aceasta ocazie”.
Surse apropiate Patriarhatului ecumenic din Constantinopol confirma pentru Vatican Insider ca decizia de a accepta invitatia a fost luata si ca Bartolomeu va fi la Cairo. Prietenia dintre episcopul Romei si episcopul Constantinopolului, succesorii apostolilor si fratilor Petru si Andrei, a fost mereu una foarte apropiata. În mai 2014, Francisc si Bartolomeu au fost împreuna în Tara Sfânta si s-au rugat împreuna în Bazilica Sfântului Mormânt. Câteva zile mai târziu, Papa a dorit ca Patriarhul sa îi fie alaturi în gradinile Vaticanului, cu ocazia rugaciunii pentru pace în regiune. Mai apoi, în luna noiembrie a aceluiasi an, Francisc a vizitat Turcia si a participat la sarbatorea liturgica în cinstea memoriei Sfântului Andrei, în biserica patriarhala din Fanar. În urma cu un an, în aprilie 2016, Bartolomeu l-a invitat pe Francisc într-o vizita-fulger în insula greceasca Lesbos, unde se gaseste un mare câmp pentru refugiati. Aceasta a fost prima calatorie în totalitate ecumenica a unui Papa, întrucât Francisc a ramas tot timpul alaturi de Patriarhul Constantinopolului si de arhiepiscopul ortodox al Atenei, Hyeronimos, fara sa aiba celebrari sau întâlniri particulare cu comunitatea catolica.
Prezentele Papei Francisc si a Patriarhului ortodox la întâlnirea din marea universitate sunita, la putine zile dupa atentatele care au însângerat Pastile coptilor în Egipt, sunt, asadar, un semn elocvent de unitate si de vecinatate între crestinii diferitelor confesiuni, exprimând totodata dorinta de a dialoga cu acei musulmani care refuza violenta si justificarea terorismului si masacrelor în numele religiei.