„”Un pastor întelept, care a stiut sa arate bunatatea si iubirea lui Dumnezeu poporului care i-a fost încredintat”; ”atent la situatiile de precaritate si la diversitatea populatiei”, cu ”o contributie eminenta la dialogul dintre culturi si religii”: sunt cuvintele prin care papa Francisc l-a amintit pe regretatul cardinal francez Bernard Panafieu, arhiepiscop emerit de Marsilia, care a murit ieri la vârsta de 86 de ani. În 2002 a adus în România relicvele Sfântului Ioan Casian.
Informat cu privire la moartea cardinalului Bernard Panafieu, Sfântul Parinte a trimis o telegrama de condoleante actualului arhiepiscop al metropolei franceze, mons. Georges Pontier, exprimându-si rugaciunea pentru cardinalul raposat si apropierea spirituala pentru arhidieceza îndoliata. ”Aflând cu tristete despre decesul cardinalului Bernard Panafieu, arhiepiscop emerit de Marsilia”, se citeste în telegrama papei, ”transmit cele mai vii condoleante Dumneavoastra si rudelor sale, fostilor sai credinciosi si Comunitatii «Notre-Dame de Vie», care l-a însotit în ultimii ani. Înalt rugaciuni la Parintele milostivirilor ca sa-l primeasca în pacea si lumina sa pe acest întelept pastor, care a stiut sa arate bunatatea si iubirea lui Dumnezeu poporului care i-a fost încredintat. (…) ”Atent la situatiile de precaritate si la diversitatea populatiei din dieceza sa”, afirma pontiful în telegrama de condoleante, ”el a adus o contributie eminenta la dialogul dintre culturi si religii, sustinând astfel o coexistenta pasnica între toti. Ca semn de întarire”, spune la încheiere Sfântul Parinte, ”transmit binecuvântarea apostolica Dumneavoastra, episcopului auxiliar, rudelor cardinalului raposat si celor apropiati, fostilor sai credinciosi, precum si tuturor persoanelor care iau parte la celebrarea funeraliilor”.
Nascut în 1931 în arhidieceza de Poitiers si sfintit preot în 1956, a fost numit episcop auxiliar la Annecy în 1974, iar patru ani mai târziu, arhiepiscop de Aix-en-Provence. Episcop cu drept de succesiune (coadiutor) al arhidiecezei de Marsilia, devine titular al acesteia în 1995. În cadrul Conferintei episcopale din Hexagon, a fost, pe rând, presedintele Comisiei episcopale pentru scoala si universitate (1986-1992), al Comitetului episcopal pentru raporturile dintre religii si pentru noile curente religioase si al Secretariatului pentru raporturile religioase cu islamismul. Creat cardinal de Sfântul Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, a participat la conclavul din luna aprilie 2005 care l-a ales pe papa Benedict al XVI-lea. În 12 mai 2006 a renuntat la conducerea arhidiecezei de Marsilia pentru limita de vârsta.
În perioada 12-18 octombrie 2002, cardinalul Panafieu a condus delegatia care, la invitatia mitropolitului Daniel, a adus de la Marsilia relicvele Sfântului Ioan Casian pentru a fi cinstite la Iasi, Galati si Bucuresti.
Într-o telegrama adresata ieri arhidiecezei de Marsilia, succesorul cardinalului Panafieu, mons. Georges Pontier a spus ca regretatul prelat a avut un sfârsit al vietii ”lung si dificil” si a îndemnat comunitatea diecezana sa aduca multumire pentru ”viata, credinta si slujirea sa” desfasurate în folosul Bisericii din Marsilia. Sfânta Liturghie de înmormântare va avea loc vineri, 17 noiembrie în catedrala La Major.
Prin moartea cardinalului Panafieu, Colegiul cardinalilor este alcatuit din 218 cardinali, din care 120 sunt electori si 98, non electori.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va