Bruxelles,

12/06/2013

Saptamâna Sperantei este un festival organizat între 24-27 iunie de COMECE (Comisia Conferintelor Episcopale din Comunitatea Europeana) pentru a onora a zecea aniversare a documentului magisterial Ecclesia in Europa (Exortatie apostolica postsinodala a Sfântului Parinte Papa Ioan Paul al II-lea , catre episcopi, preoti si diaconi, catre calugari si calugarite, catre toti credinciosii laici despre Isus Cristos, viu în biserica Sa, izvor de speranta pentru Europa).
S-au împlinit exact zece ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a publicat Ecclesia in Europa, o scrisoare apostolica catre popoarele Europei. Papa a insistat asupra faptului ca Biserica din Europa (Ecclesia in Europa) trebuie sa fie o Biserica pentru Europa. Saptamâna pentru Speranta ar trebui sa creeze o noua deschidere în aceasta perioada foarte dificila în care viziunea fondatorilor Europei a fost eclipsata de efectele secundare, dramatice ale crizei economice si de aparitia spectrului nationalismului, populismului si xenofobiei.
Saptamâna pentru Speranta se deschide luni, 24 iunie si se încheie patru zile mai târziu în seara zilei de vineri, 27 iunie. Festivalul va aduce în centrul atentiei sfinti si fericiti, barbati si femei special alesi care, în timpul vietii lor au practicat eroic virtutile, marturisindu-le fie prin învatatura lor fie prin exemplul vietii lor si au întruchipat valorile reprezentative ale esentei visului European.
Programul Saptamânii pentru Speranta cuprinde urmatoarele:
Dimineata – rugaciune în Capela pentru Europa urmata de mic dejun. În centrul atentiei vor fi fericitul Jerzy Popieluszko, Fericita Hildegard Burjan, Christian de Cherge (priorul comunitatii trapiste ucis în Algeria) si Sfântul Pedro Poveda un deschizator de drumuri în privinta apostolatului laicilor.
La ora amiezii, în birourile COMECE, sunt programate o serie de patru dezbateri prezidate în comun de reprezentantii unor ONG-uri prietene (CIDSE, El Kalima, UNIAPAC, Don Bosco International, etc.). Acestea se vor axa pe aprofundarea vietii unor sfinti sau crestini cunoscuti pentru marile lor virtuti – întelese ca si o cheie pentru deslusirea problemelor actuale aflate pe agenda politicii UE: educatia tinerilor, etica afacerilor, sustenabilitatea si libertatea de miscare atât a cetatenilor cât si a migrantilor. Este vorba de doi cardinali (John Henry Newman si Joseph Cardijin), o calugarita (Hildegard of Bingen) si doi predicatori (sfântul Bernardin din Siena si sfântul Willibrord).
Seara, în biserica dominicana, la zece minute pe jos de cladirile Berlaymont si Charlemagne, programul prevede doua întâlniri cu discutii libere. Prima: Don Pino Puglisi, recent beatificatul preot sicilian, cel care s-a luptat cu Mafia si a platit cu viata pentru aceasta ne îndeamna sa reflectam la fenomenul crimei organizate si la masurile pe care UE le ia pentru a o combate. A dou-a: Reflectii despre Fericitul Karl Leisner, un seminarist german, hirotonit preot în clandestinitate în lagarul de concentrare Dachau de catre arhiepiscopul francez Gabriel Piguet abordeaza reconcilierea – ingredient spiritual fara de care zidirea noii Europe ar fi imposibila.
Saptamâna pentru Speranta de încheie cu o Sfânta Liturghie pentru Europa celebrata de Arhiepiscopul Alain Lebeaupin, Nuntiu Apostolic pe lânga institutiile UE, în biserica Notre-Dame du Sablon în seara zilei de 27 iunie 2013.

Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.