„Într-o întâlnire ad-hoc desfasurata marti dimineata, Papa Francisc le-a cerut liderilor religiosi din Myanmar sa conlucreze pentru pace, fiecare dupa darurile si traditiile propriei credinte. „Toti suntem diferiti si fiecare confesiune are bogatiile sale, traditiile sale, bogatiile sale pentru a da, pentru a împartasi. Si aceasta se poate întâmpla numai daca se traieste în pace. Si pacea se construieste în corul diferentelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferentele”, a spus Papa pe 28 noiembrie.

În dimineata primei zile pline a vizitei sale în Myanmar, din 27-30 noiembrie, Pontiful s-a întâlnit cu liderii religiosi la resedinta Cardinalului Charles Maung Bo de Yangon, într-o vizita care nu a fost de fapt programata. Au participat 17 lideri religiosi, din credintele si confesiunile hindusa, budista, iudaica, musulmana, anglicana, baptista si catolica. Dupa o scurta introducere facuta de Episcopul catolic John Hsane Hgyi, fiecare lider a rostit un scurt discurs, urmat de raspunsul liber al Papei Francisc. Vizita sa are loc în contextul unor violente sprijinite de stat îndreptate împotriva unei minoritati religioase – unii vorbesc de „un exemplu clar de curatire etnica”.

În discursul sau, Sfântul Parinte a spus ca atunci când liderii au vorbit, în minte i-a venit o rugaciune din Cartea Psalmilor, care spune „Ce frumos este a-i vedea pe frati uniti”. „Uniti nu înseamna egali. Unitatea nu este uniformitate, chiar si în cadrul aceleiasi confesiuni. Fiecare are valorile sale, bogatiile sale precum si deficientele sale. Toti suntem diferiti si fiecare confesiune are bogatiile sale, traditiile sale, bogatiile sale pentru a da, pentru a împartasi. Si aceasta se poate întâmpla numai daca se traieste în pace. Si pacea se construieste în corul diferentelor. Unitatea vine întotdeauna cu diferentele.”

A vorbit despre „tendinta mondiala spre uniformitate, spre a face totul egal”, ceea ce „ucide umanitatea”. „Aceasta este o colonizare culturala. Si noi trebuie sa întelegem bogatia diferentelor noastre – etnice, religioase, populare – si din aceste diferente vine dialogul. Si din aceste diferente unul învata de la celalalt, ca frati… Ca frati care se ajuta sa construiasca aceasta tara, care inclusiv din punct de vedere geografic are atâtea bogatii si diferente. Natura din Myanmar a fost foarte bogata în diferente. Sa nu ne fie frica de diferente. Unul este Tatal nostru, noi suntem frati. Sa ne iubim ca frati. Si sa discutam între noi, sa fim ca fratii. Care imediat se reconciliaza. Mereu devin din nou frati. Eu cred ca numai asa se construieste pacea.”

A încheiat cu o serie de multumiri, începând cu faptul ca a fost vizitat. „Multumesc. Construiti pacea. Nu va lasati egalati de colonizarea culturilor. Adevarata armonie divina se face prin intermediul diferentelor. Diferentele sunt o bogatie pentru pace. Multe multumiri. Si îmi permit o rugaciune, de la frate la frati. O veche binecuvântare care ne include pe toti: ‘Domnul sa va binecuvânteze si sa va pazeasca! Domnul sa faca sa straluceasca fata lui spre Dvs si sa va arate harul sau. Sa îsi înalte fata spre Dvs si sa va daruiasca pacea.”
Sursa:http://www.catholica.ro