„Cu durere în suflet am vizionat filmul documentar ”Patriarhul Justinian Marina Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române”, transmis recent pe postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Române. El constituie, în opinia noastra, un atac la memoria martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Tinem sa repetam ceea ce cardinalul Alexandru Todea a spus de mai multe ori la începutul anilor 1990, dupa caderea comunismului: ”toata suferinta Bisericii noastre din acesti ani de persecutie o oferim Domnului”! Noi, Biserica Greco-Catolica, în pragul Centenarului Marii Uniri, ne asumam cu demnitate trecutul si istoria si multumim Domnului pentru tot binele facut poporului român de aceasta Biserica. Ne gândim la primele scoli românesti sistematice deschise la Blaj în 1754, la Corifeii Scolii Ardelene si la Supplexul de la 1792, ne gândim la Timotei Cipariu si la introducerea literelor latine în scrierea româneasca, la „Câmpia Libertatii” din 1848, la Simion Barnutiu, la Pronunciamentul din 1868, tot de la Blaj, ne gândim si la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De fiecare data greco-catolicii s-au gândit si au lucrat pentru toti românii, indiferent daca erau ortodocsi sau uniti. În marile momente ale istoriei lor, români au fost întotdeauna împreuna!
Ne doare si ne întristeaza acest mesaj al fratilor ortodocsi, conform caruia actul samavolnic de desfiintare a Bisericii Unite si persecutiile dure începute în 1948 împotriva membrilor acesteia constituie un act de “pedagogie divina”, cu atât mai mult cu cât mesajul este transmis de lideri de opinie ai BOR, de clerici din interiorul institutiei, secondati de unii academicieni.
Ne doare cu atât mai mult cu cât atacul este facut în preajma intrarii în anul centenarului Unirii. La Alba Iulia, în 1918, episcopul ortodox Miron Cristea l-a ascultat pe mai tânarul episcop greco-catolic Iuliu Hossu citind Declaratia Unirii, pentru ca mai apoi cei doi ierarhi sa se îmbratiseze frateste, simbolizând prin acest gest pacea dintre cele doua Biserici si Unirea pe veci a românilor.
Contributia istorica a Bisericii Române Unite este bine cunoscuta, la fel si prigoana dezlantuita împotriva acesteia si a credinciosilor ei în timpul regimului comunist de trista amintire. Si totusi, nedreptatile la care suntem supusi din partea fratilor ortodocsi continua, în pofida sprijinului de care se bucura în Europa comunitatile românesti ortodoxe din partea Bisericii Catolice. Este injust ca noua, greco-catolicilor, fratii majoritari ortodocsi, sprijiniti de oameni din institutiile statului, sa ne spuna ca martiriul Bisericii Române Unite nu a existat!
Ne doare aceasta tentativa de rescriere a istoriei Bisericii noastre de catre BOR, dar si rescrierea istoriei rezistentei anticomuniste, tentative înmultite, parca, în ultimele luni. Noi, greco-catolicii, ne asumam istoria asa cum a fost si încercam sa respectam martirii si pe cei care au salvat demnitatea poporului român, sa vindecam ranile în spirit de fratietate si nu de pe pozitii de forta.
Acest comunicat este un strigat de durere facut cu demnitate pentru a ne apara Biserica si credinciosii, istoria noastra si istoria poporului român. Sângele martirilor nostri, sacrificiul lor, mormintele fara cruci ne îndeamna sa nu uitam, sa spunem adevarul pentru ca istoria sa nu se mai repete, sa nu atacam pe nimeni ci sa pasim cu demnitate în Centenarul Unirii împreuna cu fratii ortodocsi.

Episcop