„În perioada 25-28 octombrie 2017, s-a desfasurat la Oradea întâlnirea pregatitoare a celui de-al X-lea Campus Ecumenic de la Loreto, Italia. Acesta se va desfasura, la fel ca si în anii precedenti, la Centru Ioan Paul al II-lea din Loreto, amplasament înfiintat din dorinta sfântului parinte Ioan Paul al II-lea, considerat a fi capitala spiritual-ecumenica a tinerilor.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor delegatii din mai multe tari, reprezentantii mai multor culte fiind implicati în manifestarea din aceasta perioada. S-au reunit astfel la Oradea tineri, preoti si persoane consacrate din Italia, Ungaria si din diverse parti ale tarii, apartinând diferitelor confesiuni precum: romano-catolica, greco-catolica si ortodoxa. De precizat este faptul ca, toti cei prezenti au fost animatori si lideri de grup la editiile precedente. Programul din aceste zile a fost structurat astfel încât, în prima zi, s-a vorbit despre experienta participarii la Campus în anul precedent a fiecaruia în parte. Totodata s-a discutat pe marginea lucrurilor care i-au impresionat pe cei din grupul arondat fiecarui animator. Ceea ce i-a placut fiecaruia si de asemenea ce îmbunatatiri s-ar putea aduce în vederea unui impact mai puternic asupra tinerilor care vor participa la editia urmatoare, a fost un alt subiect care s-a dezbatut în prima zi. În cea de-a doua zi discutia s-a centrat pe stabilirea perioadei de organizare a Campusului pentru anul viitor, dar si de unele îmbunatatiri si propuneri de noi activitati în ceea ce priveste programul. Nu în cele din urma, în ultima zi de discutii, s-a propus, cu ocazia aniversarii a un deceniu de activitate ecumenica a Campusului, invitarea a câte un episcop din fiecare delegatie, pentru a putea astfel tinerii sa interactioneze direct cu acestia.
Aceste zile au însemnat pentru participanti, printre altele, Sfânta Liturghie zilnica, dar si rugaciuni ecumenice. În acelasi timp, gazdele au pregatit pentru invitati o serie de momente artistice precum si vizitarea unor obiective istorice importante din Oradea.
”Împartasirea propriei credinte cu ceilalti participanti de diferite confesiuni, ne face sa întelegem faptul ca, cu toate ca avem traditii diferite, de fapt suntem una si acceeasi Biserica, unita în Hristos. Diferentele ne unesc si ne deschid orizonturile cunoasterii spirituale pentru a deveni ambasadorii noii evanghelizari.”, a relatat unul dintre participanti.

Carmen Pocola