ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICA BUCURESTI

Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucuresti (RO)

Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207

birouldepresa@arcb.ro

Nr. 591/17.09.2013

Nemultumiti de tergiversarea luarii unor masuri, de catre Primarul General al Capitalei, dl Sorin Oprescu, pentru desfiintarea „cladirii ilegale si periculoase” autointitulata Cathedral Plaza din apropierea Catedralei Sf. Iosif, episcopii catolici din România i-au trimis edilului o scrisoare deschisa în care cer aplicarea neîntârziata a hotarârii judecatoresti.
Primarul Municipiului Bucuresti – spun episcopii –, ignorând hotarârea judecatoreasca, a adoptat „o pozitie lipsita de forta unui conducator al principalei autoritati publice locale din tara, o pozitie oscilanta, sovaielnica sau chiar duplicitara, situatie care nu numai ca avantajeaza pe cei care au pus legea între paranteze, dar si pune sub semnul îndoielii statul de drept”.
Reamintim ca la începutul anului, imediat dupa decizia din 23 ianuarie a.c. data de Curtea de Apel Ploiesti prin care s-a dispus definitiv si irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc, dl Sorin Oprescu, a declarat ca va respecta legea. „Este surprinzator pentru noi faptul ca, în totala opozitie cu declaratiile ferme de acum un an si jumatate, conform carora executivul Capitalei se obliga sa puna imediat în aplicare orice hotarâre prin care i se va cere demolarea constructiei, actuala sa conduita este de a nu materializa aceasta hotarâre care este definitiva de mai bine de un an si irevocabila de peste sase luni de zile”, se mai arata în scrisoare.
„Speram ca nu va fi nevoie de pierderi de vieti omenesti sau de tragedii care sa se produca din cauza blocului ilegal, pentru ca, în sfârsit, autoritatile publice sa reactioneze prompt si Primaria Municipiului Bucuresti sa puna în aplicare hotarârea judecatoreasca”, încheie episcopii.
În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovita l-a obligat (sentinta nr. 2520, devenita irevocabila prin decizia nr. 456 din 23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiesti) pe Primarul Municipiului Bucuresti „sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucuresti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 si respectiv str. Luterana, nr.15 si 15A, sector 1 – realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului în situatia anterioara emiterii autorizatiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”. „Construirea fara autorizatie valabila – se arata în motivarea deciziei – îndreptateste la demolare si corespunde unui interes public (…). De asemenea, legiuitorul si-a mai propus sa confere monumentelor istorice o zona de protectie menita sa asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât si protejarea victimelor oricarei agresiuni civile prin repararea integrala si în natura a prejudiciului produs”.

Persoana de contact
Pr. Francisc Dobos
Purtator de cuvânt
tel. 0755 065 069
birouldepresa@arcb.ro
Sursa foto: www.ziare.com