„În cadrul prezentarii Comunicatului final al lucrarilor Consiliului Permanent al Conferintei Episcopale Italiene, s-a anuntat ca Parintele Ioan Alexandru Pop este noul Coordonator national pentru misiunea pastorala a imigrantilor greco-catolici români din Italia.
Parintele Ioan Alexandru Pop îi succede în aceasta misiune PS Caludiu Lucian Pop, care fusese numit în 2010 de aceeasi institutie (pe atunci fiind Rector al Colegiului Pontifical “Pio Romeno” din Roma), datorita exigentelor pastorale si a numarului ridicat de preoti români aflati în Italia, care “ajunge la pragul de 5% din întreg clerul prezent pe teritoriul italian.”
Figura juridica a Coordonator pastoral numit de Conferinta Episcopala Italiana, se concretizeaza în coordonarea comunitatilor etnice de credinciosi aflati în diaspora, prin sustinerea unei cât mai eficiente organizari si uniformizari a diferitelor actiuni care tind sa promoveze o actiune pastorala articulata a comunitatilor locale. Totodata, activitatea Coordonatorului pastoral, aflat în directa legatura cu fundatia Migrantes de pe lânga Conferinta Episcopala Italiana, se orienteaza spre întarirea comunitatilor aflate pe respectivul teritoriu canonic si a armonizarii cu directivele pastorale emanate de autoritatile ecleziastice competente.
Scurta biografie:
Pr. Ioan Alexandru Pop s-a nascut pe 20 ianuarie 1978, în Românasi, Eparhia de Oradea. Între anii 1984-1992 a urmat Scoala primara si gimnaziala din orasul de resedinta Zalau, din 1992 pâna în 1996 a frecventat Liceul Greco-Catolic ”Inocentie Micu Klein” din Cluj-Napoca, iar din 1996 pâna în 2001 a fost student la Institutul Teologic Român Unit cu Roma din Oradea.
A fost hirotonit preot pe 15 august 2002.
Din 18 august 2002 pâna în 19 august 2003 a fost numit vice-paroh al Parohiei protopopiale "Sfânta Familie" din Zalau, Eparhia de Oradea Mare.
În 2002 a terminat Licenta în teologie în cadrul Facultatii de Teologie a "Universitatii Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar din 2003 pâna în 2006 a fost student în cadrul Facultatii de Drept Canonic "San Pio X" din Venetia, unde a absolvit cu lucrarea "La cura pastorale delle comunità dei fedeli orientali cattolici romeni in Italia".
Din 4 septembrie 2006 pâna în 8 august 2008, a fost numit asistent spiritual pentru îngrijirea pastorala a credinciosilor români greco-catolici, în cadrul Diecezei de Terviso, Fosslata di Piave.
Din 2007 pâna în prezent urmeaza doctoratul în cadrul Facultatii de Drept Canonic, Universitatea Pontificala "Santa Croce", Roma, cu tema “Il clero nel diritto particolare della Chiesa Arcivescovile maggiore romena. I commenti e la legislazione della disciplina del clero uxorato”.
În 1 septembrie 2009 a fost numit oficial în cadrul Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, iar din 20 iulie 2013 este presedinte al Tribunalului Ordinar al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.