„În perioada 13-15 ianuarie a.c., responsabilii si asistentii de unitati pedagogice (pui de lup, lupisori, cercetase si cercetasi) – ai Asociatiei „Cercetasii Români Uniti” s-au mobilizat si au participat la prima lor iesire de informare/formare în pedagogia cercetaseasca. Locul nu a fost ales întâmplator, ci tocmai în inima muntilor, acolo unde „cercetasul vede […] lucrarea lui Dumnezeu” parcurge un drum, depune un efort si se mobilizeaza pentru a trai câteva zile de aventura. Astfel, satul Damis (comuna Bratca, judetul Bihor), situat în muntele Padurea Craiului, ne-a primit pentru a descoperi împreuna prietenia si fraternitatea cercetaseasca.
Scopul acestei iesiri a fost acela de a închega cât mai bine comunitatea sefilor, de a-i face constienti de munca de educatori crestini pe care ei o desfasoara în vederea formarii copiilor/tinerilor. În acest sens, programul iesirii a constat în expunerea unor sesiuni caracteristice fiecarei unitati; practic, fiecare sef de unitate, un asistent al sefului de unitate lupisori si totodata un drumet în serviciu, a facut o expunere a ceea ce reprezinta munca pe care o desfasoara în unitatea pe care o coordoneaza. În acest sens, Silviu Sana, seful de grup si totodata responsabil al unitatii de cercetasi, a prezentat „Bazele fundamentale ale cercetasiei”; Valeriu Domuta, drumet în serviciu, a facut o expunere cu privire la „Etapele de progresie la ramura drumeti/calauze (17-23 ani)”, îndrumatorul spiritual al asociatiei, Pr. Iuliu-Vasile Muntean, a sustinut doua sesiuni: „Marile batalii ale omului între «a fi» si «a avea»” si, totodata, „Repere ale comunicarii inter-personale”; Lucia Pantea, Akela la unitatea pui de lup, a prezentat „Generalitati ale pedagogiei ramurii pui de lup/lupisori (7-12 ani)”, iar Adrian Craciun, Akela la unitatea lupisori, a prezentat „Importanta jocului în pedagogia lupisorilor (7-12 ani)”; Ioana Costa, asistent Akela pentru unitatea lupisori, a prezentat „Generalitati în vederea pregatirii veghilor” si totodata „Particularitati ale fiecarui tip de veghe”. Ana-Maria Grad, sef unitate cercetase, a prezentat „Psihologia vârstelor (a treia copilarie – vârsta scolara mica si adolescenta – vârsta scolara mare)”.
Între sesiunile de pedagogie cercetaseasca s-au facut diferite jocuri si cântece care au animat grupul si l-au ajutat sa puna în practica cuprinsul sesiunilor care au fost expuse. De asemenea, atelierul de noduri si legaturi, prezentat de Vlad Fusus, sef de patrula, a stârnit interes tocmai prin faptul ca a fost un atelier practic de învatare a unor tehnici de îmbinare si legare a lemnelor.
Sfânta Liturghie a constituit un moment de oferire si multumire lui Dumnezeu pentru faptul de a ne afla împreuna în mijlocul naturii. Întâlnind acolo o iarna adevarata, fiind totul alb în jur, explorarea zonei si ora drumetului/calauzei au venit ca momente de pauza si reflectie bine meritate. Serile au fost animate de veghile celor doua patrule, numite generic, „Catelul” si „Capra Neagra”, fiecare din ele, reusind prin voie buna sa aduca multumire Domnului pentru minunea de a fi mereu în mijlocul nostru.
Sfatul îndrumatorului spiritual a fost pus în practica, astfel încât, fiecare clipa a fost traita, participantii fiind prezenti si implicatie pe deplin în toate activitatile întâlnirii, reusind astfel sa atingem scopul iesirii. În felul acesta, unitatea din echipa sefilor a fost redescoperita, reîmprospatarea cunostintelor fiind necesara pentru a oferi copiilor/tinerilor ce ne-au fost încredintati activitati de calitate care sa contribuie la progresul uman si spiritual al lor.
Aceasta iesire a fost prima dintr-un ciclu de informare/formare a sefilor de unitati, un început plin de speranta pentru trup, minte si suflet, care ne-a ajutat sa întelegem importanta educatiei prin metoda cercetaseasca, despre care Baden-Powell – fondatorul miscarii – spunea, acum mai bine de un secol, ca „nu este o stiinta obscura si grea ci mai degraba, un joc plin de antren”.