Comunicat comun al Federatiei Luterane Mondiale si al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor la încheierea anului comemorarii comune a Reformei, la 31 octombrie 2017

Astazi, 31 octombrie 2017, ultima zi a anului comemorarii comune a Reformei, suntem foarte recunoscatori pentru darurile spirituale si teologice primite prin intermediul Reformei; a fost vorba despre o comemorare împartasita nu numai între noi ci si cu partenerii nostri ecumenici la nivel mondial. În acelasi timp, am cerut iertarea pentru pacatele noastre si pentru modul în care crestinii au ranit Trupul Domnului si s-au ofensat reciproc în cei cinci sute de ani de la începutul Reformei pâna astazi.

Noi, luterani si catolici, suntem profund recunoscatori pentru drumul ecumenic pe care l-am întreprins împreuna în ultimii cincizeci de ani. Acest pelerinaj, sustinut de rugaciunea noastra comuna, de cultul divin si de dialogul ecumenic, a condus la depasirea prejudecatilor, la intensificarea întelegerii reciproce si la obtinerea de acorduri teologice decisive. În lumina atâtor binecuvântari de-a lungul parcursului nostru, ne înaltam inimile noastre în lauda adusa lui Dumnezeu unul si întreit pentru harul primit.

Astazi vrem sa amintim un an marcat de evenimente ecumenice de importanta incisiva, un an început la 31 octombrie 2016 cu rugaciunea comuna luterana-catolica celebrata la Lund, în Suedia, în prezenta partenerilor nostri ecumenici. Papa Francisc si episcopul Munib A. Younan, pe atunci presedinte al Federatiei Luterane Mondiale, în timpul acestui serviciu liturgic prezidat de ei, au semnat o declaratie comuna, angajându-se sa continue împreuna drumul ecumenic spre unitatea pentru care s-a rugat Cristos (cf. In 17,21). În aceeasi zi, si slujirea noastra comuna în favoarea celor care au nevoie de ajutorul nostru si de solidaritatea noastra a fost întarita gratie unei scrisori de intentii semnata de Caritas Internationalis si de Lutheran World Federation World Service.

Papa Francisc si presedintele Younan au declarat împreuna: "Multi membri din comunitatile noastre aspira sa primeasca Euharistia la o unica masa, ca exprimare concreta a unitatii depline. Traim experienta durerii celor care împartasesc toata viata lor, dar nu pot sa împartaseasca prezenta rascumparatoare a lui Dumnezeu la masa euharistica. Recunoastem responsabilitatea noastra pastorala comuna de a raspunde la setea si la foamea spirituale ale poporului nostru de a fi una în Cristos. Dorim cu ardoare ca aceasta rana în Trupul lui Cristos sa fie vindecata. Acesta este obiectivul eforturilor noastre ecumenice, pe care vrem sa le continuam, reînnoind si angajarea noastra pentru dialogul teologic".

Printre binecuvântarile experimentate în timpul anului comemorarii este faptul ca, pentru prima data, luteranii si catolicii au vazut Reforma dintr-o perspectiva ecumenica. Acest lucru a facut posibila o noua întelegere a acelor evenimente din secolul al XVI-lea care au condus la despartirea noastra. Recunoastem ca, daca este adevarat ca trecutul nu poate sa fie schimbat, este la fel de adevarat ca impactul sau de astazi asupra noastra poate sa fie transformat în asa fel încât sa devina un impuls pentru cresterea comuniunii si este un semn de speranta pentru lume: speranta de a depasi diviziunea si fragmentarea. Înca o data, a reiesit clar ca ceea ce ne uneste este cu mult superior decât ceea ce ne desparte.

Suntem bucurosi ca Declaratia comuna despre doctrina justificarii, semnata solemn de Federatia Luterana Mondiala si de Biserica romano-catolica în 1999, a fost semnata si de Consiliul Metodist Mondial în 2006 si, în timpul acestui an de comemorare a Reformei, de Comuniunea Mondiala a Bisericilor Reformate. Chiar astazi, Declaratia este primita si receptata de Comuniunea Anglicana în cursul unei solemne ceremonii în Abatia din Westminster. Pe aceasta baza, comunitatile noastre crestine pot construi o legatura tot mai strânsa de consens spiritual si de marturie comuna în slujba Evangheliei.

Privim cu satisfactie la numeroasele initiative de rugaciune comuna si de cult divin pe care luteranii si catolicii le-au împartasit împreuna cu partenerii lor ecumenici în diferite parti ale lumii, precum si la întâlnirile teologice si la publicatiile importante care au dat substanta acestui an de comemorare.

Cu o privire îndreptata spre viitor, ne angajam sa continuam drumul nostru comun, condusi de Duhul lui Dumnezeu, spre unitatea crescânda voita de Domnul nostru Isus Cristos. Cu ajutorul lui Dumnezeu si într-un spirit de rugaciune, vrem sa discernem interpretarea noastra despre Biserica, Euharistie si Slujire, straduindu-ne sa ajungem la un consens substantial cu scopul de a depasi diferentele care înca sunt izvor de diviziune între noi. Cu profunda bucurie si recunostinta, ne încredem în faptul "ca cel care a început în [noi] aceasta lucrare buna o va duce la îndeplinire pâna în ziua lui Cristos Isus" (Fil 1,6).

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro