„Copilasi de câtiva anisori, parinti, voluntari, preoti si prieteni ai bisericii deopotriva au participat, sâmbata, la sfintirea celei mai noi gradinite din cartierul oradean Velenta, de lânga Biserica Greco-Catolica "Schimbarea la fata".
Festivitatea a început la ora 10, la biserica, cu Sfânta Liturghie la care a luat parte, pe lânga parohul Gavril Buboi, protopop al Oradiei, mai multi preoti români si italieni, în frunte cu preasfintitul Virgil Bercea, episcopul greco catolic.
Proiect cu binevoitori
Dupa slujba, participantii au traversat strada la noua gradinita, sectie a gradinitei Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, care, potrivit directoarei Antonia Nica, deserveste 27 de copii cu vârste între 3 si 6 ani.
În discursul sau, episcopul a tinut sa le multumeasca si sa-i binecuvânteze pe toti cei care s-au implicat în reabilitarea si înfiintarea gradinitei, pe educatoare, pe copiii care învata aici, pe parinti si pe oaspetii sositi tocmai din Italia pentru eveniment.
"Consideram ca pentru o parohie, pentru o comunitate, e foarte important sa existe structuri care sa sustina lucrarea bisericii, precum scolile sau gradinitele. E foarte important pentru acesti copii mici, care vor fi educati în aceasta gradinita, pentru ca se vor maturiza, vor creste pe lânga aceasta parohie si vor deveni mai târziu crestini buni. E importanta si prezenta parintilor, care vor veni aici si vor creste si dânsii cu aceeasi bucurie în inima si vor simti bucuria prezentei lui Isus în viata lor. Va asiguram de sustinerea noastra, va vom fi alaturi", a spus, la rândul sau, preotul italian Don Alfredo Savoldi, reprezentant al Asociatiei Chiese dell’Est, care a contribuit la proiect.
Între participantii la eveniment s-a numarat si dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean, care a tinut sa sublinieze importanta contributiei fundatiei Chiese dell’Est în viata comunitatii oradene. Totodata el a transmis felicitarile si sustinerea primarului Ilie Bolojan, plecat din tara, pentru Biserica greco catolica si pentru proiectele ei. "Trebuie sa va marturisesc ca renasterea spitalelor în Oradea a început cu o donatie si cu o finantare din partea acestei fundatii", a spus Carp, amintind de investitiile asigurate la Spitalul Municipal.
În memoria Minei
Gradinita Mina, numita asa în memoria italiencei Giacomina Martani (foto), o voluntara care s-a implicat mult în proiectele bisericii greco catolice în Bihor si decedata în 2005 urma unui cancer galopant, a fost ridicata de parohul Bisericii Greco-Catolice "Schimbarea la fata", preotul Gavril Buboi, cu sprijinul unor binefacatori italieni, între care asociatiile Chiese dell’Est (Bisericile din Rasarit), înfiintata cu scopul de a sprijini bisericile din fostele tari comuniste, congregatia de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) si asociatia Famiglie e Solidarietà (Familie si Solidaritate).
Cladirea a fost cumparata de biserica si apoi reabilitata astfel încât acum este un loc foarte prietenos pentru cei mici. De altfel, acest fapt s-a vazut inclusiv de pe fetele copilasilor prezenti sâmbata la festivitate, care s-au comportat ca acasa. Prichindeii s-au asezat, pe pernute, pe podea, iar unul dintre ei chiar s-a întins, punându-si o perna sub cap.
"Mina a fost o persoana foarte draga noua tuturor, un voluntar care ne-a ajutat si la construirea casei de copii, de la Telechiu, si la 2 ani dupa ce s-a terminat casa, a fost chemata la o alta misiune în ceruri", le-a împartasit parintele Buboi celor prezenti.
Trandafiri pentru un vis
De altfel, cel mai emotionant moment al festivitatii a fost cel în care sotul voluntarei, Franco, prezent la Oradea împreuna cu cei trei copii ai lor, Stefan, Irene si Eliza, a citit o scrisoare catre sotia sa, în care îi povestea, ca si cum ar fi aievea, cât de calda, de saritoare era si cât de mult îi încuraja pe toti, chiar si atunci când ea era cea care avea nevoie de încurajari. "Este o zi dedicata tie, în aminitirea a ceea ce ai încercat sa fii, sa traiesti si sa construiesti. Îmi aduc aminte ca visul tau din adolescenta era sa devii educatoare", a spus Franco.
Emotionante au fost si interventiile fiicelor adolescente ale Minei, Irene si Eliza, care au adus un buchet de trandafiri galbeni din partea bunicii lor, prea bolnava ca sa poata ajunge la festivitate. Fetele au fost miscate pâna la lacrimi, moment în care episcopul Bercea le-a îmbratisat, la fel ca pe tatal lor, prezent acolo.
De precizat ca în cursul dupa amiezii, reprezentantii organizatiilor italiene se vor duce la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituosi, de câte 300 de euro pe an, sustinute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag si vor sa ajute în amintirea acestora.
Sursa: http://www.ebihoreanul.ro