„În data de 11 octombrie, la Muzeul Aurel Lazar s-a desfasurat un proiect cultural în cadrul caruia pr. Ciprian Robotin a prezentat elevilor viata si activitatea PS Demetriu Radu. Mentionam faptul ca, pe data de 8 decembrie se împlinesc 90 de ani de când a murit marele episcop, în urma unui atentat cu bomba, care a explodat în cladirea senatului de la Bucuresti, tocmai când tinea o cuvântare.
Manifestarea culturala a facut parte din multiplele evenimente ale Toamnei Oradene, dar si pentru a marca 92 de ani de la semnarea în casa dr. Aurel Lazar a „Declaratiei de Independenta a Românilor din Transilvania”. Proiectul, intitulat sugestiv „Bihoreni ilustri: Roman Ciorogariu, Aurel Lazar, Demetriu Radu si Rimler Karoly” apartine Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Universitatea din Oradea si Inspectoratul Scolar Judetean Bihor.
Alaturi de elevi ai Colegiului National „Mihai Eminescu” si ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, cei prezenti la eveniment au avut prilejul sa asiste la o lectie despre aceste personalitati ale istoriei locale, care au marcat decisiv destinul orasului de pe Crisul Repede. Sala de conferinte a Muzeului „Aurel Lazar” a fost neîncapatoare pentru zecile de elevi ai Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida si ai Colegiului National Mihai Eminescu, care, alaturi de profesori au rememorat evenimentele ce au precedat Marea Unire din 1918.
Activitatea s-a încheiat cu vizitarea casei memoriale a ilustrului politician oradean.