„Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, s-a aflat în perioada 30 septembrie – 01 octombrie 2017 într-o vizita în România. Printre locurile în care Eminenta Sa a poposit s-a aflat si Blajul, centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România si sediul Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

Cardinalul Leonardo Sandri a participat la lucrarile Sinodului episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica alaturi de Nuntiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia.
În dupa masa zilei de sâmbata la Muzeul Arhiepiscopiei Majore a fost organizata o sesiune stiintifica cu ocazia centenarului înfiintarii Congregatiei pentru Bisericile Orientale, sesiunea având ca titlul „Un secol de comuniune”. De asemenea Cardinalul Leonardo Sandri a expus o „lectio magistralis” despre începuturile Dicasterului pe care îl conduce si despre raporturile fructuoase dintre acesta si Biserica Greco-Catolica din România.

Duminica în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a fost celebrata Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie de catre Eminenta Sa Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, împreuna cu Cardinalul Sandri, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nuntiul Apostolic în România si membrii Sinodului Episcopilor si un sobor de preoti. Dupa Sfânta Liturghie a fost pusa piatra de temelie pentru o noua Biserica destinata persoanelor de etnie rroma din Blaj.
Din Eparhia de Oradea au participat la acest eveniment seminaristii din cadrul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” însotiti de catre parintele rector Anton Cioba, vicerectorul Florin Bode, parintele spiritual Anton Rus si parintele administrator Eduard Roman, precum si un grup de credinciosi condusi de catre doamna Dana Pacala.