„Vaticanul a anuntat joi numirea de catre Papa Francisc a pr. Ryszard Szmydki, oblat misionar al Mariei Imaculate, ca subsecretar al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor. Pr. Szmydki, de 66 de ani, îl înlocuieste pe pr. Tadeusz Wojda SAC, oficial al Congregatiei din 2012, care a fost numit Arhiepiscop Mitropolitan din Bialystok, Polonia, pe 12 aprilie a.c. Pr. Szmydki este din 2014 secretar general al Societatilor Misiunilor Pontificale. Este doctor în teologie dogmatica la Universitatea Catolica din Lublin, Polonia, unde a predat mai multi ani. Este, de asemenea, autorul a numeroase studii în domeniul teologiei dogmatice si al ecumenismului.

Nascut în Tarebiski, Polonia, pe 26 aprilie 1951, pr. Szmydki a intrat în Congregatia Oblatilor Misionari ai Mariei Imaculate (OMI) în 1970, depunând juramintele perpetue pe 21 ianuarie 1977. În timpul formarii cu oblatii, a petrecut doi ani ca misionar în Camerun înainte de a fi hirotonit preot, pe 2 iulie 1978. Înainte de obtinerea doctoratului, pr. Szmydki a obtinut licenta în teologie dogmatica la Universitatea Pontificala Urbanianum din Roma. Între 1992 si 1998 a fost în OMI asistent general responsabil de misiuni. S-a întors în Polonia în 2005, si a fost numit Vicar provincial pentru misiuni. În 2010 a fost ales superior al Provinciei Oblate din Polonia, si a fost reales în aceasta functie pe 13 septembrie 2012. Pe lânga poloneza, vorbeste italiana, franceza si engleza.

Congregatia pentru Evanghelizarea Popoarelor a fost înfiintata de Papa Grigore al XV-lea, la 22 iunie 1622, prin publicarea bulei papale „Inscrutabili Divinae Providnetiae”, si este în prezent condusa de Cardinalul Fernando Filoni. Pâna în 1982, era cunoscuta sub numele de Congregatia pentru Propagarea Credintei sau „Propaganda Fide”. Potrivit Vaticanului, rolul Congregatiei „a fost întotdeauna transmiterea si raspândirea credintei în întreaga lume”. De asemenea, detine „responsabilitatea specifica de a coordona si îndruma toate eforturile si initiativele misionare ale Bisericii”. În ultima runda de întâlniri din acest an, Papa Francisc si Consiliul Cardinalilor au vorbit despre posibilitatea restructurarii Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, precum si a Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene si a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Pâna în prezent nu s-au produs schimbari în Congregatie, dar ar putea avea loc în cadrul reformei în curs a Curiei Romane.

Sursa: http://www.catholica.ro