„Conferinta Episcopilor din România (CER) se va desfasura la Iasi, în perioada 18-20 septembrie 2017, si va aduna episcopii romano-catolici si greco-catolici din tara.

Aceasta a 63-a sesiune plenara va fi onorata de prezenta ambasadorului Vaticanului la Bucuresti, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía – nuntiu apostolic în România si Republica Moldova, si de prezenta Mons. Dario Vigano – prefect al Secretariatului pentru Comunicatii Sociale al Sfântului Scaun. De asemenea, la acest eveniment va participa si episcopul romano-catolic de Chisinau, Excelenta Sa Anton Cosa.

Întâlnirea episcopilor catolici înseamna ocazie de comunicare, dezbatere si colaborare pentru abordarea unor teme sau solutionarea unor probleme de actualitate aflate pe agenda discutiilor în plen si pe sectiuni.

Munca de reflectie se va împleti zilnic cu rugaciunea si cu celebrarea sfintei Liturghii. Episcopii vor celebra doua Liturghii solemne în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iasi: luni, 18 septembrie, la ora 18.30, în rit latin; marti, 19 septembrie, ora 7.30, în rit bizantin. Marti dupa-amiaza (19 septembrie), episcopii vor vizita localitatea Cotnari, unul dintre centrele importante vechi catolice moldovenesti. Odinioara aici erau patru biserici catolice, o scoala latina, o biblioteca de curte si un proiect de academie. Una dintre cele patru biserici era cea mare, gotica, de piatra (sec. al XV-lea), ale carei ruine se vad si azi.

Conferinta Episcopilor din România, institutie bisericeasca permanenta, a luat fiinta la 16 martie 1991 si îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România. Aceasta este un instrument de colegialitate, menit sa-i ajute pe episcopii unui teritoriu sa desfasoare cât mai cu folos slujirea lor. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune obisnuita, primavara si toamna.

În România sunt 16 episcopi, sase dieceze romano-catolice si sase eparhii greco-catolice. Presedintele si vicepresedintele conferintei episcopilor sunt alesi pe baza alternantei celor doua rituri. Actualul presedinte este ES card. Lucian Muresan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, iar vicepresedinte este ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti.

Dieceza de Iasi a mai gazduit reuniuni ale episcopilor catolici din România în perioadele: 2-3 mai 1995 (Iasi), 7 decembrie 1999 (Iasi) – o sesiune extraordinara cu ocazia consacrarii Preasfintitului Aurel Perca, 7-9 mai 2001 (Traian), 15-17 mai 2008 (Iasi), 9-12 septembrie 2013 (Luncani).

Biroul de presa

Pr. Cornel Cadar

Persoane de contact:
– pr. Francisc Ungureanu (tel. 0722/433668)
– pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844)

* * *

Conferinta Episcopilor din România are urmatoarele date de contact: Str. Diligentei, 24, sector 3, 031555-Bucuresti; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.