Predica Excelentei Sale, Mons. Miguel Maury Buendía

Nuntiu Apostolic în România si în Republica Moldova,

Parohia greco-catolica Valcau (Eparhia de Oradea Mare),

Duminica, 10 septembrie 2017

1. Dragi frati si surori, sunt foarte bucuros sa celebrez cu voi astazi aceasta Euharistie festiva în noua biserica parohiala din Valcau si multumesc episcopului vostru, Excelenta Sa Monsenior Virgil Bercea, pentru ca m-a invitat sa prezidez aceasta Sfânta Liturghie si pentru amabilele Sale cuvinte de bun venit de la începutul acestui rit sacru. Va salut pe voi toti care ati dorit sa va uniti în rugaciune în solemna consacrare oficiala a acestei biserici. Salut oficialitatile locale, pe Domnul Primar, parlamentarii prezenti si pe toti care detin autoritate.
Vin la voi ca si Nuntiul vostru Apostolic. Va aduc tuturor binecuvântarea Succesorului Sfântului Petru, Sfântul Parinte Papa Francisc, care a voit sa va fie aproape prin intermediul persoanei mele si mi-a cerut sa transmit salutul Sau si binecuvântarea Sa tuturor Catolicilor si tuturor oamenilor de bunavointa care sunt pe aceste plaiuri.
2. La începutul celebrarii noastre am consacrat aceasta biserica, locul în care în mod obisnuit, comunitatea crestina celebreaza Euharistia. Nu a fost, cu siguranta, pretentia voastra de a construi o casa pentru Dumnezeu, întrucât gloria lui Dumnezeu, asa cum si Regele Solomon a recunoscut dupa construirea templului magnific al Ierusalimului, nu poate fi cuprinsa nici în cerurile cerului (cf. Regele 8:28), ci ati dorit sa aveti un spatiu pentru a oferi lui Dumnezeu Jertfa placuta, în comuniune cu toata Biserica.
Sunteti „pietre vii” prin care se construieste Biserica lui Cristos pe „piatra” care este Petru (cf. Mt 16,18) si, în cele din urma, Cristos însusi, „piatra de temelie, aleasa, pretioasa” (1 Pe 2,6), în care „locuieste trupeste toata plinatatea dumnezeirii” (Col 2,9).
El, care nu doar a asumat conditia umana (cf. Ioan 1,14) ci, pentru a ne face sa devenim asemenea Lui (cf.1 Ioan 3, 2) s-a facut hrana noastra, ne convoaca si ne aduna pentru a ne oferi trupul Sau, adevarata hrana sufleteasca, pe care îl primim la fiecare celebrare euharistica (cf. In 6,51).
3. Lecturile biblice ne amintesc ca Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Sau în lume pentru mântuirea noastra, de aceea El a fost înaltat pe cruce (cf. I. 3: 13-17), si ca noi nu ne putem lauda cu nimic altceva, decât în crucea lui Cristos (cf. Gal 6,11-19).
Acum suntem martorii unui moment de har: inaugurarea unui complex parohial, reflectare a comunitatii care l-a construit, si o facem prin celebrarea euharistica, memorial al sacrificiului rascumparator al lui Cristos de pe cruce, care aduna si constituie poporul lui Dumnezeu.
4. Va doresc tuturor ca celebrarea euharistica de astazi, prin care am deschis în mod oficial spre închinare biserica din Valcau, sa ne ajute pe toti cei ce o frecventam sa progresam în acea transformare morala care e fructul raspunsului nostru iubitor la iubirea pe care Cristos a manifestat-o pe cruce.
El ne vrea în fiecare zi mai liberi si bucurosi în a-l urma. El este cu noi si s-a facut „adevarata hrana” pentru a face din noi trupul Sau „oferit pentru mântuirea lumii”. Iar eu, pe voi care ati suferit pentru credinta voastra, împreuna cu Sfântul Pavel, va îndemn: ”Aduceti-va aminte de înaintasii vostri, …; privitii cu luare aminte cum si-au încheiat viata si urmati-le credinta” (cf. Evr. 13,7)!
5. Dragi frati si surori, sa meditam aceste învataturi împreuna cu Preasfânta Fecioara Maria. Ea ne va ajuta în nevoile noastre daca o invocam cu încredere si daca o urmam ca si model, pentru ca Ea stie sa pastreze în inima Sa (cfr. Lc. 2,51) operele mântuirii pe care acum, ca si în fiecare Euharistie, le atingem si actualizam. Asa sa fie.