„Vaticanul a anuntat marti decesul Cardinalului Carlo Caffarra, Arhiepiscop emerit de Bologna, trecut la Domnul la vârsta de 79 de ani. A fost cunoscut pentru activitatea sa pastorala si academica în sprijinul casatoriei si familiei, în special pentru fondarea Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Casatorie si Familie. Acum aproximativ doua luni a decedat si Cardinalul Joachim Meisner, cu care era bun prieten si colaborator, dar mai mult, erau doi dintre cei patru Cardinali ce au semnat acel „dubia” prin care cer lamuriri Papei Francisc despre interpretarea documentului „Amoris laetitia”.

Ceilalti doi Cardinali, care înca sunt în viata, sunt Cardinalii Walter Brandmüller si Raymond Leo Burke. Scrisoarea trimisa în privat Papei pe 19 septembrie 2016 a devenit publica dupa doua luni, neprimind raspuns. Cei patru Cardinali afirmau ca sunt obligati sa formuleze respectivele dubii deoarece „doar un orb ar putea nega ca în Biserica exista mare confuzie, incertitudine si nesiguranta provocate de unele paragrafe din Amoris laetitia”, afirma Cardinalul Caffarra într-un interviu din 14 ianuarie, cu Matteo Matzuzzi, pentru publicatia italiana „Il Foglio.”

Nascut în Samboseto di Busseto, Italia, în 1938, Caffarra a fost hirotonit preot în 1961, fiind cunoscut pentru activitatea sa în sprijinul casatoriei si familiei. A obtinut un doctorat în drept canonic la Universitatea Pontificala Gregoriana, precum si o diploma de specializare în teologie morala la Academia Pontificala Alfonsiana. A predat teologie morala si etica morala, iar în 1974 a fost numit de Papa Paul al VI-lea ca membru al Comisiei Teologice Internationale. Dupa patru ani, în 1978, a participat ca reprezentant al Sfântului Scaun la Primul Congres Mondial despre sterilitatea umana si procrearea artificiala, din Venetia. În 1980 a fost numit expert la Sinodul Episcopilor dedicat temei casatorie si familiei, iar dupa un an a fost numit de Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea ca fondator si presedinte al Institutului pentru Casatorie si Familie.

A fost si consultant în Congregatia pentru Doctrina Credintei, între 1983 si 1988, fiind un vechi prieten al prefectului dicasterului amintit, Cardinalul Josef Ratzinger, devenit apoi Papa Benedict al XVI-lea. În 1988 a fondat oficial Institutul Ioan Paul al II-lea din Washington DC, mai apoi repetând pasul în Mexic si în Spania. Pe 8 septembrie 1995 a fost numit Arhiepiscop de Ferrara-Comacchio, o pozitie pe care a ocupat-o pâna la numirea sa în 2003 ca Arhiepiscop de Bologna, unde a ramas în functie pâna în 2005. A fost creat Cardinal de Papa Benedict al XVI-lea, în 2006. Funeraliile vor fi celebrate sâmbata, 9 septembrie 2017, de la 11AM, în Catedrala San Petronino din Bologna, prezidate fiind de Arhiepiscopul actual, Matteo Maria Zuppi. În seara dinainte, de la ora 9PM este prevazuta o veghe de rugaciune.
Sursa: http://www.catholica.ro