„Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea a gazduit marti, 29 august 2017, un eveniment dedicat Zilei Limbii Române. Ziua Limbii Române se sarbatoreste în România la 31 august. Propunerea legislativa a fost initiata în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnata de 166 de parlamentari apartinând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, initiatorul propunerii legislative explica faptul ca „importanta limbii române nu trebuie marginalizata de tendintele actuale catre globalizare, deoarece limba româna reprezinta fundamentul identitatii nationale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societati puternice si unite”.

Doamna director a Bibliotecii Judetene, Ligia Mirisan, alaturi de coordonatoarele proiectului: doamnele Miorita Sateanu si Mihaela Dindelegan au reliefat importanta sarbatoririi acestei zile dedicate limbii române. De asemenea si Preasfintia Sa Virgil Bercea a vorbit despre frumusetea aceste „doamne”, care este limba româna.

Prelegerea tematica din acest an a purtat numele de „Cioran si muzica”. Momentele muzicale au fost asigurate de catre Adina Hodisan, Raul Silaghi, Liliana Ionita Budau, Alexandrina Chelu si Maria Matei.