„Sarbatoarea Bunei Vestiri este singura solemnitate pe care o permite sobrietatea Postului Mare. Pentru românii greco-catolici care locuiesc în Marea Britanie, aceasta data este una deosebita întrucât 25 Martie este si hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra.

Anul acesta, în duminica imediat dupa Bunavestire, pe 26 martie, românii din Londra s-au adunat sa-si cinsteasca sarbatoarea patronala în biserica din Canning Town care a devenit un reper pentru ei. Întreaga zi s-a transformat într-o manifestare de solidaritate în rugaciune cu victimele sângerosului atentat de pe Podul Westminster, cu familiile acestora si cu toti locuitorii Marii Britanii care au fost puternic afectati de violentul eveniment. Alaturi de cântarile Maicii Domnului de Bunavestire au rasunat rugaciuni pentru pace, pentru liniste, pentru mângâierea celor îndurerati si pentru odihna celor adormiti.

Pe 22 martie 2017, cu numai câteva zile în urma, a avut loc un violent atac terorist pe Podul Westminster si în curtea Parlamentului Britanic. În urma agresiunii, cinci persoane au murit si mai mult de cincizeci au fost ranite. Doua dintre victime sunt cetateni români, una dintre ele continuând sa se afle sub îngrijiri medicale, în stare grava.

Alaturi de noi s-a aflat Preasfintitul Parinte Hlib Lonchyna, episcopul ucrainean din Londra, un ales prieten al comunitatii noastre care a si prezidat Dumnezeiasca Liturghie. In cuvântul de învatatura, Episcopul a subliniat cum Dumnezeu întotdeauna invita pe om la colaborarea si la unirea cu El si asteapta raspunsul de iubire al omului. „Dumnezeu nu foloseste niciodata violenta” a spus înaltul prelat.

Parintele Eduard-William Fartan, Rectorul Misiunii Române Unite din Londra, a invocat-o pe Preacurata Fecioara Maria ca Maica a lui Christos si Maica a Vietii si a aratat cum timpul Postului Mare pe care îl traversam ne învata puterea de nestavilit a Vietii si cum aceasta triumfa asupra patimirilor si a mortii.

Biserica, de altfel foarte spatioasa, a devenit neîncapatoare pentru credinciosii care au venit cu dragoste în numar foarte mare în aceasta zi aleasa de cinstire. Copiii Scolii de Duminica de pe lânga Misiune au întâmpinat procesiunea religioasa la portile bisericii si au animat întreaga zi cu bucuria si vioiciunea lor. Rugaciunile s-au înaltat în limba româna dar si în engleza, ucraineana si greaca, într-un spirit de armonie si de deosebita înaltare sufleteasca. Costumele populare traditionale – cele mai multe din Maramures si din Tara Oasului – au adus culoare si specific national sarbatorii. Ziua s-a încheiat cu o agapa frateasca în gradina înflorita a bisericii.

Multumirile noastre se îndreapta catre toti cei care au contribuit ca acest eveniment sa atinga aceasta cota de vibratie si de înaltare în marturisirea credintei noastre crestine.