De Giorgio Bernardelli

Cei doi episcopi de Alep rapiti în urma cu peste patru ani nu sunt în mâinile lui ISIS. A sustinut asta ieri seara într-un discurs televizat liderul lui Hezbollah, Hassan Nasrallah, revelând ca despre soarta lor s-a vorbit în timpul tratativelor care au dus la încetarea focului pe muntii Qalamoun, regiunea muntoasa la granita dintre Siria si Liban. Tocmai stirile despre o serie de rapiri a fost de fapt schimbul pe care miscarea siita libaneza l-a cerut emisarilor din asa-numitul Califat în schimbul permisului de trecere care a permis câtorva sute de militieni sa abandoneze zona si sa ajunga – cu familiile lor, escortati de armata siriana – în orasul Deir ez Zor, una dintre ultimele fortarete aflate în mâinilor oamenilor cu steaguri negre.

Atentia în Liban era îndreptata mai ales asupra sortii unui grup de soldati proprii rapiti în zona Arsal în august 2014, când fortele jihadiste au luat controlul zonei. Saisprezece au fost eliberati în decembrie 2015, în cadrul unui schimb de prizonieri între guvernul de la Beirut si Frontul al Nusra. Acum ISIS a indicat Hezbollah-ului locurile unde alti opt soldati din grup au fost înmormântati si sunt în curs verificarile asupra ramasitelor gasite. Însa Nasrallah a revelat ca în tratativa au fost cerute stiri si despre cei doi episcopi din Alep – siro-ortodoxul Mar Gregorios Yohanna Ibrahim si greco-ortodoxul Boulos Yazigi, rapiti la 22 aprilie 2013 – si despre cameramanul libanez Samir Kassab, rapit în octombrie acelasi an. "Pentru ambele cazuri – a relatat liderul lui Hezbollah – Statul Islamic ne-a raspuns ca nu stie nimic".

De fapt, cei doi prelati au fost rapiti mult mai în nord, în zona dintre Alep si granita cu Turcia, probabil în timp ce mergeau sa negocieze pentru eliberarea altor persoane sechestrate. Asadar este mai verosimil ca sechestrarea lor a fost gestionata de militiile apropiate de Frontul al Nusra, înca puternice în zona Idlib în Siria. Faptul ca Nasrallah a voit sa citeze expres cazul episcopilor din Alep are probabil si o semnificatie politica fata de echilibrele interne ale unei tari precum Liban. De fapt, contextul era acela al unui discurs în care liderul lui Hesbollah a revendicat victoria asupra lui ISIS ca o "a doua eliberare" a tarii, obtinuta de propria miscare si nu de armata obisnuita.

Dincolo de asta, însa, ramâne faptul ca odata cu caderea lui ISIS în Siria, revine în prim plan chestiunea sotii ostaticilor despre care nu exista vesti de multi ani. Pentru cazul celor doi episcopi – pentru care înca în aprilie, în aniversarea a patru ani de la disparitie, cei doi patriarhi respectivi, Mar Ignatios Aphrem al II-lea si Yohanna al X-lea, se plângeau de abandonarea "într-un destin înca întunecate" – cheia pentru a cunoaste soarta lor se afla probabil în Turcia. În primele luni ale rapirii au circulat chiar marturii conform carora cei doi prelati ar fi fost vazuti dincolo de granita, în teritoriul turc. Fie ca e adevarat sau fals, este improbabil ca militiile sustinute de Ankara în nordul Siriei sa nu stie nimic despre cum s-a terminat evenimentul.

În schimb este diferit cazul parintelui Paolo Dall'Oglio, iezuitul roman disparut la Raqqa la 29 iulie din acelasi an 2013. De fapt, înca de la început rapirea sa a fost atribuita de surse locale chiar militiilor legate de al Baghdadi. Si astazi când si la Raqqa ISIS – presata de înaintarea militiilor curde, cu sprijinul aerian al americanilor – pare sa aiba zilele numarate, ar putea sa se apropie ora adevarului si cu privire la soarta parintelui Dall'Oglio.

(Dupa Vatican Insider, 29 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro