„Vor fi în curând proclamate virtutile papei Luciani, a carui a 39-a aniversare a alegerii la pontificatul sau scurt este astazi, 26 august 2017. Face cunoscut acest lucru Stefania Falasca, vicepostulatoare a cauzei de canonizare a lui Ioan Paul I, în cotidianul Avvenire, pentru care este editorialista si vaticanista. Îndreptat de mult timp spre cinstea altarelor, pentru Ioan Paul I, la 17 octombrie 2016, a fost predata Positio super virtutibus la Congregatia Cauzelor Sfintilor determinând astfel itinerarul judecatoresc conclusiv al cauzei de canonizare. "În ziua de 1 iunie, congresul teologilor a exprimat deja în aceasta cauza vot pozitiv", afirma vice-postulatoarea, "ramâne acum votul episcopilor si cardinalilor prevazut pentru sfârsitul anului".

În analiza sa, Falasca reconstruieste prioritatile programului lui Ioan Paul I si angajarile ecumenice si interreligioase care pornind de la Conciliu tes si cifreaza pontificatul sau scurt, îndeosebi pe frontul cautarii pacii. Activitate care s-a concretizat în doua circumstante: înainte de toate scrisoarea din 20 septembrie adresata episcopilor din Argentina si Chile, când ciocnirea armata dintre cele doua tari în privinta suveranitatii asupra insulelor din canalul Beagle parea iminenta si a fost evitata gratie medierii Sfântului Scaun.

Apoi o scrisoare inedita, trimisa presedintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, cu ocazia summit-ului de la Camp David, unde presedintele egiptean Anwar al-Sadat si primul ministru izraelian Menachem Begin au semnat cunoscutele acorduri de pace, dupa aproape doua saptamâni de negocieri.

La 17 septembrie 1978, "dupa treisprezece zile de negocieri intense si uneori dramatice, care au dat impresia de multe ori ca nu se rezolva pozitiv, summit-ul ajungea la încheiere cu semnarea la Washington a unui Cadru pentru pacea în Orientul Mijlociu si a unui Cadru pentru încheierea unui tratat de pace între Egipt si Israel. La 18 septembrie, presedintele Carter îi scrie papei pentru a-l informa despre rezultatele obtinute declarând ca a primit «great inspiration form your prayers for the Camp David summit and for peace in the Middle East», dupa cum documenteaza nota secreta a Departamentului de Stat American. Si la 21 septembrie este Luciani cel care-i scrie personal presedintelui Carter".

Textul inedit al scrisorii semnat în subsolul paginii – prezentat în nota confidentiala a Ambasadei americane la Roma la Secretariatul de Stat al SUA – este urmatorul: "Va suntem profund recunoscatori pentru mesajul dumneavoastra respectuos, în care dumneavoastra cu gentilete si cu grija ne-ati informat despre rezultatele obtinute la summit-ul de la Camp David. Am luat act cu atentie despre punctele de convergenta obtinute în colocviu, asa cum ne-ati indicat dumneavoastra în detaliu, care se refera fie la planul de pace în ansamblu pentru Orientul Mijlociu fie la viitorul tratat de pace între Egipt si Israel. Notând cu placere munca intensa si eficace care a dus la împlinirea cautarii dificile a unui acord la Camp David, dorim sa exprimam dorinta Noastra arzatoare ca rezultatul obtinut sa poata constitui efectiv un pas important pe calea unei solutionari definitive a problemei Orientului Mijlociu si a reconcilierii depline a popoarelor care au suferit atât de mult datorita conflictului trist si prelungit".

"Fiti sigur – concludea Ioan Paul I – ca Sfântul Scaun va continua, ca si în trecut, sa urmareasca cu profund interes eforturile pentru obtinerea acestui obiectiv. Este gata sa colaboreze cu orice posibil mijloc compatibil cu activitatea sa. În acelasi mod, vom continua sa înaltam rugaciunile Noastre pentru acel parcurs care este asa de necesar pentru statele din Orientul Mijlociu si din lumea întreaga".

(Dupa Vatican Insider, 26 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro