„În Duminica a XII-a dupa Rusalii, numita si a „Tânarului bogat” prin punerea mâinilor Preasfintiei Sale Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, a fost hirotonit în treapta preotiei teologul Sergiu Soica. Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrata în Parohia „Coborârea Sfântului Spirit” din Sânnicolaul Mare, judetul Timis.
Parintele Sergiu Soica a fost hirotonit diacon în ajunul marelui praznic al „Schimbarii la fata a Domnului nostru Isus Cristos”, sâmbata, 5 august 2017, în cadrul Sfintei Liturghii, savârsita la Catedrala din Lugoj. Este originar din Comlosu Mare, a absolvit în anul 2004, Facultatea de Teologie Greco-Catolica, departamentul Oradea, sectia Teologie Pastorala, Universitatea „Babes-Bolyai”, obtinând licenta în teologie. În perioada 2004-2005 a urmat cursurile unui master de Istoria Bisericii Române Unite, tot în cadrul facultatii mai sus amintite. Titlul lucrarii de dizertatie a fost: „Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice”.
La 8 februarie 2013, la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Sergiu Soica, si-a sustinut teza de doctorat cu titlul: „Biserica Greco-Catolica din Banat. 1945-1965”, obtinând calificativul „Summa cum laude”.
Parintele este casatorit si locuieste împreuna cu familia în localitatea Comlosu Mare. A predat istorie si religie, Scoala Generala Comlosu Mare, judetul Timis. La ora actuala preda un curs de Istoria Bisericii Române Unite, studentilor de la Oradea din cadrul departamentului Teologie Pastorala.
Detine un bogat portofoliu editorial, publicând 17 carti, numeroase articole si studii pe tema Istoriei Bisericii Greco-Catolice în perioada regimului comunist, pornind de la documente aflate în arhiva CNSAS si alte arhive nationale dar si arhive ecleziastice.