„Acceptând invitatia sefilor de stat si a episcopatului din Republica Uniunii Myanmar si din Republica Populara Bangladesh, Sfântul Parinte va efectua o calatorie apostolica în cele doua tari, între 27 noiembrie si 2 decembrie 2017, declara directorul Salii de Presa a Sfântului Scaun, Greg Burke. Programul calatoriei urmeaza sa fie facut cunoscut, fiind date publicitatii deocamdata cele doua sigle ale calatoriei: în Myanmar, între 27 si 30 noiembrie, unde pontiful va vizita orasele Yangon si Nay Pyi Taw si în Bangladesh, între 30 noiembrie si 2 decembrie, unde va vizita orasul Dhaka.

0:00

Sigla calatoriei în Myanmar are forma unei inimi, deoarece fundamentul comun al crestinilor si budistilor este iubirea. Acest concept creeaza respect reciproc si acceptare între crestini si budisti. În stânga, liniile care formeaza conturul siglei au culorile steagului Republicii Uniunii Myanmar (galben, verde si rosu), iar în dreapta liniile de contur au culorile galben si alb, aceleasi cu ale steagului Statului Cetatii Vaticanului.
În interiorul conturului, în partea stânga, este reprezentata harta Myanmarului, cu numeroase culori ce reprezinta cele 8 triburi majoritare si cele 135 de grupuri etnice, cu diferite limbi, dialecte si culturi. În centrul siglei este reprezentat papa Francisc care tine un porumbel, simbol al pacii, pontiful fiind asteptat în Myanmar ca mesager al pacii. De altfel, moto-ul siglei calatoriei apostolice în Myanmar este "Iubire si Pace".
Elementul pacii poate fi regasit si în sigla calatoriei în Bangladesh, ce reprezinta un porumbel, motoul calatoriei fiind "Pace si armonie". Culorile nationale ale Bangladeshului – verde, rosu si galben – formeaza conturul porumbelului, ce încadreaza o cruce, simbol al crestinismului si un nufar, floarea nationala în Bangladesh, nelipsita de la ceremoniile religioase.

RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va