„Într-o lume plina de contraste, am gasit oportun sa ilustrez cu acest exemplu cruzimea unei epoci. Povestile din jurul familiei Maniu si a casei din Dealul Tarinei curg si contribuie la crearea unei imagini de ansamblu asupra urmarilor pe care persecutiile comuniste le-au avut asupra celor care au avut forta sa aleaga calea cea strâmta, dar dreapta . Pentru ca noi, generatiile de acum, sa nu repetam ororile istoriei, trebuie sa ne cunoastem trecutul si sa nu ramânem indiferenti. E jenant pentru o tara întreaga sa precizam explicit, dar o facem, ca ne referim la destinul tragic al surorii unuia dintre fostii premieri ai României. În acea perioada, Iuliu Maniu era arestat, iar Sora Cecilia, sora lui Iuliu Maniu, se afla în domiciliu fortat în casa unei verisoare de-a ei, care locuia pe strada Simion Barnutiu, din Simleu Silvaniei. Domiciliul fortat i-a fost impus dupa ce a fost izgonita din casa de la Badacin, de catre autoritatile comuniste. Odata cu arestarea lui Iuliu Maniu a început si suferinta surorii Cecilia. Procesul, condamnarea, stirile despre tratamentul neomenesc la care era supus fratele sau si imposibilitatea de a comunica cu el i-au adus multe nelinisti interioare. Si ca si cum nu ar fi fost de-ajuns, Sora Cecilia este condamnata si tinuta în temnita de la Zalau, într-o celula cu hoate si depravate. Mai târziu, ajunsa la o vârsta înaintata, devine dependenta de ajutor, iar pentru a o ajuta sa supravietuiasca, „din Badacin, veneau (oameni – n.n.) peste deal, pe ascuns, sa-i duca de mâncare, pâna când un om al Securitatii, care pazea poarta, le-a interzis accesul în curte”, se arata în „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu”, al carei autor este parohul Cristian Borz. Astfel, Sora Cecilia, în lipsuri mari, se stinge din viata la data de 6 februarie 1956, si este înmormântata în cimitirul catolic din Simleu Silvaniei. Ulterior, în anul 2000, osemintele i-au fost stramutate în necropola familiei, aflata pe aleea din apropierea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”.
Casa din Dealul Tarinei, un simbol al rezistentei anticomuniste
De aceasta casa este legata o bucata importanta a realitatii crude pe care istoria a permis-o în decursul ei. Aceasta casa nu este doar o casa, este un simbol al jertfei, al suferintei familiei Maniu, din timpul comunismului. Cu toate ca exista o forta ascunsa care lupta împotriva acestui lucru, familia Maniu va ramâne un simbol al luptei anticomuniste, dar si al nadejdii ca suferinta lor nu a fost în zadar. De mai bine de un an si jumatate , exista o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, prin intermediul careia s-a reusit consolidarea fundatiei si a peretilor. În acest moment exista o datorie de 23.000 lei care trebuie achitata la firma constructoare pentru a acoperi plata lucrarilor deja efectuate. În continuare, este nevoie de sustinere financiara pentru a reusi sa achitam datoria, dar si sa demaram lucrarile la acoperis. Multe anotimpuri s-au perindat deasupra acestei case, si toate si-au scrijelit numele pe fata ei. Anotimpul rece si ploios se apropie, iar fara o interventie prompta la acoperis, lucrarile deja finalizate ar putea fi puse în pericol. Cei care doresc sa contribuie la salvarea acestui Monument Istoric, a acestui simbol, o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud. Salaj
Întreaga activitate legata de evolutia campaniei poate fi urmarita pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts